Γαλλία - Charlie Hebdo: «Υπερασπιζόμαστε την ελευθερία της θρησκείας»

Την εκ νέου απεικόνιση του προφήτη Μωάμεθ από την σατιρική εφημερίδα Σαρλί Εμπντό υπεραμύνθηκε υπεραμύνθηκε σε συνέντευξή του ο αρχισυντάκτης της, Ζεράρ Μπιαρ, υποστηρίζοντας ότι συμβάλλουν στην προάσπιση της "ελευθερίας της θρησκείας". Την ίδια ώρα, σε ποσοστό 42% οι Γάλλοι πιστεύουν ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η δημοσίευση σκίτσων του προφήτη.

"Κάθε φορά που φτιάχνουμε ένα σκίτσο του Μωάμεθ, κάθε φορά που σκιτσάρουμε προφήτες ή τον Θεό, υπερασπιζόμαστε την ελευθερία της θρησκείας", επέμεινε πάντως ο Μπιαρ, σύμφωνα με την αγγλική μετάφραση της συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Σύμφωνα με το κανάλι, η συνέντευξη αυτή, που θα μεταδοθεί ολόκληρη αργότερα σήμερα, είναι η πρώτη που παραχώρησε ο αρχισυντάκτης της Σαρλί Εμπντό σε αμερικανικό δίκτυο μετά τις επιθέσεις της 7ης Ιανουαρίου από τους αδελφούς Κουασί στο Παρίσι.

Το Σάββατο τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στον Νίγηρα ενώ πολλές εκκλησίες πυρπολήθηκαν σε νέες βίαιες διαδηλώσεις με αφορμή τη δημοσίευση του σκίτσου του Μωάμεθ από την εφημερίδα.



"Εμείς λέμε ότι ο Θεός δεν μπορεί να είναι πολιτικό ή δημόσιο πρόσωπο. Πρέπει να είναι μια ιδιωτική μορφή. Υπερασπιζόμαστε την ελευθερία της θρησκείας", πρόσθεσε ο Μπιαρ. "Πρόκειται ασφαλώς για την ελευθερία της έκφρασης αλλά επίσης και για την ελευθερία της θρησκείας. Η ελευθερία δεν πρέπει να είναι πολιτικό επιχείρημα", υπογράμμισε.

Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδα απαντούσε σε ερωτήσεις του NBC αναφορικά με τις δηλώσεις που έκανε για το ίδιο θέμα ο πάπας Φραγκίσκος ο οποίος καταδίκασε όσους σκοτώνουν στο όνομα του Θεού, προσθέτοντας ότι υπάρχουν όρια στην ελευθερία της έκφρασης και ότι δεν μπορεί κανείς να προσβάλει ή να κοροϊδεύει τις θρησκείες.

Επιφυλακτικοί οι Γάλλοι στη δημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ

Την ίδια στιγμή, σε ποσοστό 42% οι Γάλλοι πιστεύουν ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η δημοσίευση σκίτσων του προφήτη ενώ ένας στους δύο (50%) τάσσονται υπέρ του περιορισμού της ελευθερίας της έκφρασης στο διαδίκτυο, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ifop που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Le Journal du Dimanche, σε μια ερώτηση που υπενθυμίζει ότι "ορισμένοι μουσουλμάνοι αισθάνονται προσβεβλημένοι από τη δημοσίευση γελοιογραφιών του προφήτη Μωάμεθ", το 57% απάντησε ότι "δεν θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη αυτές οι αντιδράσεις και να συνεχίσουν να δημοσιεύονται τέτοια σκίτσα" ενώ το 42% θεωρεί ότι "θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη αυτές οι αντιδράσεις και να αποφεύγεται η δημοσίευση". Το 1% δεν εξέφρασε άποψη.

Όσον αφορά την ελευθερία της έκφρασης στο διαδίκτυο και τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, οι Γάλλοι εμφανίζονται διχασμένοι: το 50% τάσσεται υπέρ ενός "περιορισμού" της, ενώ το 49% διαφωνεί και το 1% δεν απάντησε στο ερώτημα.

Στη συντριπτική πλειονότητά τους (81%) οι ερωτηθέντες συμφωνούν να χάνουν τη γαλλική υπηκοότητα όσοι έχουν διπλή υπηκοότητα και έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατικές ενέργειες στο γαλλικό έδαφος. Σχεδόν επτά στους δέκα (ποσοστό 68%) θεωρούν ότι θα πρέπει "να απαγορεύεται να επιστρέψουν στη Γαλλία οι Γάλλοι πολίτες για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι πήγαν να πολεμήσουν σε χώρες ή περιοχές που ελέγχονται από τρομοκρατικές ομάδες".

Από την άλλη, το 57% των Γάλλων δεν επιθυμεί "άλλες στρατιωτικές επεμβάσεις στη Συρία, την Υεμένη ή τη Λιβύη" και το 63% δεν θέλει "να ενταθούν οι γαλλικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ".

Η δημοσκόπηση ήταν τηλεφωνική και έγινε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.003 προσώπων στο διάστημα 16-17 Ιανουαρίου.
Πηγή: skai.gr