Καταδίκη και προειδοποίηση από τους Ταλιμπάν για το νέο Charlie Hebdo

Σε καταδίκη της δημοσίευσης νέων γελοιογραφιών του προφήτη Μωάμεθ στη Γαλλία προχώρησαν οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, στον απόηχο της έκδοσης του «τεύχους των επιζώντων» του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo, που είχε ως εξώφυλλο έναν δακρυσμένο Μωάμεθ να δηλώνει πως «όλα είναι συγχωρημένα».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η οργάνωση «καταδικάζει απερίφραστα» ως «απεχθή και απάνθρωπη» τη δημοσίευση νέων σκίτσων του προφήτη του Ισλάμ, σημειώνοντας πως θεωρεί τους «δράστες, αυτούς που το επέτρεψαν, και αυτούς που το υποστήριξαν, ως εχθρούς της ανθρωπότητας».

Μάλιστα, σε μια έμμεση προειδοποίηση προς τη Δύση, οι Ταλιμπάν διαμηνύουν πως η έκδοση τέτοιων σκίτσων πρέπει να σταματήσει προκειμένου να μη «βλάψει περαιτέρω την παγκόσμια ειρήνη». Διαφορετικά – δηλώνουν οι Ταλιμπάν – «τα πιστεύω [...] πάνω από 1ος εκατομμυρίου ανθρώπων βεβηλώνονται και ο κόσμος σπρώχνεται περισσότερο στη φωτιά του μίσους και του πολέμου».

Παράλληλα, οι Αφγανοί Ταλιμπάν χαιρέτισαν το αιματοκύλισμα του Charlie Hebdo από τους αδελφούς Κουασί, τονίζοντας πως οι ισλαμιστές εκτελεστές «έφεραν στη Δικαιοσύνη τους δράστες αυτής της σιχαμερής πράξης». Το σατιρικό περιοδικό είχε κατά το παρελθόν εκδώσει σειρά γελοιογραφιών για τον Μωάμεθ, η απεικόνιση του οποίου απαγορεύεται από το Ισλάμ. Μετά το μακελειό, οι δολοφόνοι φώναζαν «εκδικηθήκαμε για τον προφήτη».

Στον αντίποδα, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε την Τετάρτη πως το Charlie Hebdo «ζει και θα συνεχίσει να ζει». Το «τεύχος των επιζώντων», που τυπώθηκε αρχικά σε 3 εκατ. Αντίτυπα, εξαντλήθηκε μέσα σε λίγα λεπτά, καθώς πλήθος ανθρώπων έσπευσε να στηρίξει την ελευθερία του λόγου.
Πηγή: skai.gr