Ρέντσι: Καινούργιος πρόεδρος μέχρι το τέλος του μήνα

«Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι μέχρι τα τέλη αυτού του μηνός θα έχουμε καινούριο πρόεδρο της Δημοκρατίας», δήλωσε ο αναφερόμενος στην παραίτηση του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο νωρίτερα σήμερα.
Στον Ναπολιτάνο οφείλεται «ευγνωμοσύνη» για το έργο που επιτέλεσε», ενώ η αποχώρησή του προκαλεί «συγκίνηση», ανέφερε ο Ρέντσι. «Πέρα από το ότι χειρίστηκε ευαίσθητες στιγμές σε ό,τι αφορά την αντοχή των θεσμών, απέδειξε ότι έχει και μια εξαιρετική πολιτική εξυπνάδα», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο Ρέντσι θεωρεί πάντως ότι «αυτή την στιγμή, μια συζήτηση σχετικά με το όνομα του διαδόχου δεν έχει νόημα» και υπογραμμίζει ότι «η Ιταλία έχει ανάγκη από έναν "διαιτητή", ο οποίος θα βοηθήσει την χώρα να αναπτυχθεί».

Οι ψηφοφορίες – με την συμμετοχή χιλίων οκτώ βουλευτών, γερουσιαστών και περιφερειακών συμβούλων –, για την εκλογή του διαδόχου του Ναπολιτάνο θα αρχίσουν, πιθανόν την 29η του μηνός, κατά τις μέχρι τώρα πληροφορίες.

Στις πρώτες τρεις ψηφοφορίες απαιτούνται τα δυο τρίτα των εκλεκτόρων, αλλά από την τέταρτη και μετά αρκεί η απλή πλειοψηφία για την εκλογή του νέου προέδρου. Αυτό σημαίνει ότι δύσκολα θα επαναληφθεί το σκηνικό θεσμικού αδιεξόδου που είχε ενσκήψει τον Απρίλιο του 2013, όταν τα πολιτικά κόμματα δεν στάθηκαν ικανά να προτείνουν ένα ισχυρό υποψήφιο ευρείας αποδοχής και η κεντροδεξιά και κεντροαριστερή συμμαχία αναγκάστηκαν τελικά να ζητήσουν από τον Ναπολιτάνο να δεχθεί να επανεκλεγεί έστω για μια θητεία περιορισμένης διάρκειας.
Πηγή: Πηγη: ΑΜΠΕ