Ιταλία: Παραιτήθηκε ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο (upd)

Ήταν γνωστό από χτες (13/1), σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, ότι η παράιτηση του Ναπολιτάνο ήταν θέμα ωρών.

Ο 89χρονος πρώην (πλέον) πρόεδρος, είχε συμφωνήσει απρόθυμα το 2013 σε μια δεύτερη θητεία, αφού μια αδιέξοδη εκλογή απειλούσε την Ιταλία με πολιτική παράλυση, ενώ από τον περασμένο μήνα είχε δηλώσει ότι επρόκειτο να παραιτηθεί σύντομα λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει εξαιτίας της ηλικίας του.

O Τζόρτζιο Ναπολιτάνο υπέγραψε σήμερα το πρωί, στις 10:35 ώρα Ιταλίας την επιστολή παραίτησής του. Με την επιστολή αυτή, όπως προβλέπουν οι θεσμικές διαδικασίες, κοινοποιεί την απόφασή του να παραιτηθεί στους προέδρους της βουλής Λάουρα Μπολντρίνι, της Γερουσίας Πιέτρο Γκράσσο, και στον πρωθυπουργό.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός θα πληροφορήσει και επίσημα τα μέλη της κυβέρνησής του, σε υπουργικό συμβούλιο το οποίο συγκαλείται για τις 11.30 ώρα Ιταλίας.

Παρά την παραίτησή του ο Ναπολιτάνο δεν θα βρίσκεται μακριά από τα πολιτικά δρώμενα καθώς θα συνεχίσει να είναι ισόβιος γερουσιαστής, με δικαίωμα ψήφου. Οι ψηφοφορίες για την εκλογή του διαδόχου του θα αρχίσουν σε δυο εβδομάδες, όπως προβλέπει και το ιταλικό σύνταγμα.

«Από ένα μέγαρο εκατόν δέκα χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, ο Ναπολιτάνο επιστρέφει στο σπίτι του, στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης, το οποίο δεν ξεπερνά τα εκατόν είκοσι τετραγωνικά μέτρα», γράφει ο ιταλικός τύπος.

«Πρέπει να είμαστε απόλυτα ευγνώμονες στο έργο και στην σωφροσύνη του Ναπολιτάνο», δήλωσε στην τηλεόραση της Rai, ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.

«Ευχαριστούμε κύριε πρόεδρε», έγραψε πριν λίγο στο Twitter o Ματτέο Ρέντσι.

Πηγή: Πηγη: ΑΜΠΕ