Πολιτική αντιπαράθεση στη Βρετανία στον απόηχο των επιθέσεων στη Γαλλία

Πολιτική αντιπαράθεση γύρω από το εύρος των εξουσιών των υπηρεσιών πληροφοριών ασφαλείας έχει πυροδοτηθεί στη Βρετανία, στο πλαίσιο της αξιολόγησης της τρομοκρατικής απειλής για τη χώρα μετά από τις επιθέσεις στη Γαλλία.

Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και ηγέτης του ήσσονος κυβερνητικού εταίρου των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Νικ Κλεγκ, δήλωσε την Τρίτη ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να αντιτίθεται στην παραχώρηση πρόσθετων εξουσιών παρακολούθησης επικοινωνιών πολιτών από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι οι επιθέσεις στο Παρίσι υπογράμμισαν πως οι υπηρεσίες πληροφοριών ασφαλείας χρειάζονται νέες εξουσίες ώστε να αποθηκεύουν και να διαβάζουν το περιεχόμενο επικοινωνιών υπόπτων τρομοκρατών. Σημείωσε πως θα επιχειρήσει την προώθηση σχετικού νομοσχεδίου εφόσον ξαναβρίσκεται στην Ντάουνινγκ Στριτ μετά από τις εκλογές του προσεχούς Μαΐου.

Ο κ. Κλεγκ αντέτεινε πως ο σεβασμός της ιδιωτικής ζωής του καθενός είναι μεν «ένα δικαίωμα που έχει όρους», αλλά εκτίμησε ότι η αντίδραση που προτείνει ο Πρωθυπουργός είναι «δυσανάλογη» των καταστάσεων και «θα παραβίαζε ένα όριο». Ξεκαθάρισε δε ότι όσο το κόμμα του είναι στην κυβέρνηση δε θα ευοδωθούν τα σχέδια για την αποθήκευση των δραστηριοτήτων των πολιτών στο διαδίκτυο

Το 2012 οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες είχαν μπλοκάρει την προώθηση του νομοσχεδίου περί παρακολούθησης επικοινωνιών, που επικριτικά αποκαλείται στη Βρετανία «χάρτα των σπιούνων».
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο