Μέρκελ: Να μη συγχέουμε το Ισλάμ με την τρομοκρατία

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει αύριο Τρίτη σε μια διαδήλωση που οργανώνεται από μουσουλμανικές οργανώσεις για να καταδικαστεί η επίθεση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι εναντίον της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Charlie Hebdo», μπαίνοντας στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του αντιισλαμικού κινήματος στη χώρα που ελπίζει να επωφεληθεί από τις επιθέσεις στο Παρίσι.

«Το Ισλάμ και η τρομοκρατία δε μπορούν να πηγαίνουν μαζί», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Νταβούτογλου, ζητώντας να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγχυση, «διότι αυτό επιθυμούν οι τρομοκράτες»

«Θα στείλουμε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα αύριο (...) για την ειρηνική συνύπαρξη των διάφορων θρησκειών στη Γερμανία. Ο πρόεδρος Γκάουκ έκανε γνωστό ότι θα εκφωνήσει μια σύντομη ομιλία και θα είμαι και εγώ παρούσα (...) με πολλά μέλη της κυβέρνησης», δήλωσε η Μέρκελ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου στο Βερολίνο.

Από τον Οκτώβριο το αντιισλαμικό κίνημα PEGIDA (Πατριώτες Ευρωπαίοι κατά του Εξισλαμισμού της Δύσης) κινητοποιείται κάθε Δευτέρα διοργανώνοντας διαδηλώσεις κατά των μουσουλμάνων και των αιτούντων άσυλο.

Στη διάρκεια του διαγγέλματός της για την Πρωτοχρονιά, η Γερμανίδα καγκελάριος είχε ζητήσει από τους συμπατριώτες της να μην συμμετέχουν στις αντιισλαμικές διαδηλώσεις στη Γερμανία, εκτιμώντας ότι οργανώνονται από ανθρώπους η «καρδιά» των οποίων είναι γεμάτη «προκαταλήψεις» και «μίσος».

«Το Ισλάμ ανήκει στη Γερμανία», υπογράμμισε σήμερα η Μέρκελ επαναλαμβάνοντας τις δηλώσεις που έχει κάνει στο παρελθόν, ενώ κάλεσε να αποφευχθεί η σύγχυση της θρησκείας αυτής με τους τρομοκράτες.

Στη Γερμανία ζουν περίπου 3 εκατομμύρια Τούρκοι ή άνθρωποι τουρκικής καταγωγής σε σύνολο πληθυσμού 81 εκατομμυρίων. Αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της μουσουλμανικής κοινότητας στη χώρα, η οποία μετρά περίπου 4 εκατομμύρια.

Οι γερμανικές αρχές φοβούνται μια όξυνση των εντάσεων στη χώρα μετά τις επιθέσεις της προηγούμενης εβδομάδας στη Γαλλία.

Ήδη από το βράδυ της επίθεσης στη Σαρλί Εμπντό, το PEGIDA προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση. «Οι ισλαμιστές, εναντίον των οποίων προειδοποιεί το PEGIDA εδώ και περισσότερες από 12 εβδομάδες, έδειξαν σήμερα στη Γαλλία ότι απλώς δεν ταιριάζουν με τη δημοκρατία», έγραψε το κίνημα στη σελίδα του στο Facebook.

Αλλού στη Γερμανία «οι Ευρωπαίοι πατριώτες» έχουν ξεκινήσει κάποιες κινητοποιήσεις, στη Βόννη και το Βερολίνο, ενώ σήμερα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη διαδήλωση υπέρ του PEGIDA στη Λειψία.

To PEDIGA έχει δημιουργήσει σελίδες του στο facebook, τόσο στη Σουηδία όσο και στη Νορβηγία, με 6.000 και 2.000 μέλη αντίστοιχα.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο