Λεπέν: Αξιοθρήνητος ο αποκλεισμός μου από την πορεία διαμαρτυρίας

«Η ιδέα της εθνικής ενότητας έχει υπονομευθεί πλήρως και αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες» δήλωσε η Μ. Λεπέν στην εφημερίδα Le Monde χαρακτηρίζοντας την απόφαση να αποκλειστεί από την ομάδα των ηγετών και πολιτικών στελεχών που θα ηγηθούν της κυριακάτικης πορείας διαμαρτυρίας, έναν «αξιοθρήνητο πολιτικό ελιγμό».

Προχθές, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είχε απευθύνει έκκληση για εθνική ενότητα σε ένδειξη συμπαράστασης στα θύματα του Σαρλί Εμπντό και υπέρ της ελευθερίας του Τύπου.

Ωστόσο το αίσθημα ενότητας διήρκησε μόλις μερικές ώρες, καθώς οι διοργανωτές της πορείας ξεκαθάρισαν ότι «δεν υπάρχει χώρος» για το αντιευρωπαϊκό, αντιμεταναστευτικό Εθνικό Μέτωπο.

Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελί δήλωσε αργότερα ότι «οποιοσδήποτε το επιθυμεί και νιώθει ότι τον αφορά» μπορεί να συμμετάσχει στην πορεία. Ο πρόεδρος Ολάντ εξάλλου συναντήθηκε με τη Μαρίν Λεπέν, όπως επίσης και με άλλους ηγέτες κομμάτων στο προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας.

Αναλυτές ωστόσο σημειώνουν ότι «η ζημιά έχει ήδη γίνει» και η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου αναμένεται να αποκομίσει οφέλη από τον αποκλεισμό της και την προθυμία που έδειξε να χρησιμοποιήσει σκληρότερη γλώσσα για να περιγράψει την επίθεση, ενόψει των δύο εκλογικών αναμετρήσεων που θα διεξαχθούν φέτος σε δήμους και περιφέρειες στις οποίες προβλέπεται ότι οι Σοσιαλιστές θα υποστούν περαιτέρω μεγάλες απώλειες.

«Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο» είπε ο Φρανσουά Μικέ-Μαρτί, αναλυτής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Viavoice.

«Οι Γάλλοι πολίτες που ένιωθαν συμπάθεια προς το Εθνικό Μέτωπο αλλά ενδέχεται να κρατούσαν ουδέτερη θέση ή να είχαν αποστασιοποιηθεί είναι τώρα αναγκασμένοι να επιλέξουν, γεγονός που πιθανόν να επιταχύνει μία μετακίνηση ψηφοφόρων προς τη Λεπέν» τόνισε ο ειδικός.

Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Reuters