Κλείσιμο

Νιγηρία: Η Μπόκο Χαράμ κατέστρεψε ολοσχερώς 16 πόλεις και χωριά

Μέλη της Μπόκο Χαράμ κατέστρεψαν ολοσχερώς 16 πόλεις και χωριά στη βορειοανατολική Νιγηρία, κοντά στις όχθες της λίμνης Τσαντ, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους στη διάρκεια μιας νέας επιδρομής τις τελευταίες δύο ημέρες, δήλωσαν σήμερα τοπικοί αξιωματούχοι και αυτόπτες μάρτυρες.

Δύο αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι τα μέλη της Μπόκο Χαράμ άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως στη Μπάγκα και να πυρπολούν κτίρια της πόλης αργά το βράδυ της Τρίτης, εξαπολύοντας αλλεπάλληλες επιδρομές που είχαν στόχο τους πολίτες και οι οποίες συνεχίστηκαν ως την Τετάρτη.

Ο στρατός είχε εγκαταλείψει την πόλη το Σαββατοκύριακο.

Ο Αμπουμπακάρ Γκαμάντι, επικεφαλής του συνδικάτου των αλιέων της πολιτείας Μπόρνο, επιβεβαίωσε τη νέα επιδρομή της Μπόκο Χαράμ, διευκρινίζοντας ότι πολλοί κάτοικοι που εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να αποφύγουν τη βία βρίσκονται εγκλωβισμένοι χωρίς είδη πρώτης ανάγκης σε ένα νησί της λίμνης Τσαντ.

Ο ίδιος εκτίμησε τον αριθμό των ανθρώπων αυτών σε περίπου 560. «Κάποιοι κινδυνεύουν να πεθάνουν εξαιτίας της έλλειψης τροφής, του κρύου και της ελονοσίας σε αυτό το νησί που είναι γεμάτο κουνούπια», υπογράμμισε ο Γκαμάντι.

Σύμφωνα με τον Μπούκαρ, οι αντάρτες ακολούθησαν με μοτοσικλέτες τους κατοίκους που προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο στη ζούγκλα και άρχισαν να πυροβολούν εναντίον τους.

Προς το παρόν είναι δύσκολο να καθοριστεί ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων, καθώς χιλιάδες κάτοικοι διέφυγαν προς το Μαϊντουγκούρι, πρωτεύουσα της πολιτείας Μπόρνο, και προς άλλες κατευθύνσεις.

«Περισσότεροι από 20.000 εκτοπισμένοι από τη Μπάγκα και τα γειτονικά χωριά βρίσκονται σε έναν καταυλισμό στο Μαϊντουγκούρι», διευκρίνισε ο Μπούκαρ.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο/Reuters