Παραδόθηκε ένας από τους υπόπτους για τη σφαγή στο Charlie Hebdo, εντάλματα για τους άλλους δυο

Στα χέρια της γαλλικής Αστυνομίας βρίσκεται ο νεότερος από τους τρεις υπόπτους για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo, στο Παρίσι, όπως μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο Reuters.

Ο νεαρός, φέρεται να παραδόθηκε στις Αρχές στο τμήμα της βορειοανατολικής κωμόπολης Σαρλβίλ-Μεζιέρ, όπου αργά το βράδυ της Τετάρτης έλαβε χώρα μεγάλη αστυνομική επιχείρηση.

Με βάση τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα η Αστυνομία, πρόκειται για τον 18χρονο Χαμίντ Μουράντ, ο οποίος φέρεται να έλαβε μέρος στην επίθεση μαζί με τους καταζητούμενους αδελφούς Σαΐντ και Σερίφ Κουασί, 34 και 32 ετών αντίστοιχα.

Πάντως πρέπει να σημειωθεί πως ο 18χρονος παραδόθηκε στην Αστυνομία αφού είδε το όνομά του να αναφέρεται σε μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με το BBC, συμμαθητές του ισχυρίζονται πως βρισκόταν μαζί τους στο σχολείο την ώρα του μακελειού.

Η Αστυνομία δημοσιοποίησε παράλληλα και φωτογραφίες των δυο ασύλληπτων υπόπτων. που εικάζεται πως ήταν οι ένοπλοι εκτελεστές. Πιστεύεται πως είναι βαριά οπλισμένοι και εξαιρετικά επικίνδυνοι, όπως δήλωσε αστυνομική πηγή στην εφημερίδα Le Monde.



Σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ένας από τους δυο αδελφούς είχε καταδικαστεί σε 18 μήνες φυλάκιση, το 2008 για υποθέσεις τρομοκρατίας, αφού συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να μεταβεί στο Ιράκ.

Υπενθυμίζεται ωστόσο πως οι τρεις άνδρες θεωρούνται ακόμα ύποπτοι, κι όχι ένοχοι.

Κατά το μακελειό έπεσαν νεκροί 12 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων βρίσκονται τέσσερις από τους μεγαλύτερους σκιτσογράφους της Γαλλίας και βασικά στελέχη του περιοδικού, οι Charb, Cabu, Tignous και Georges Wolinski. Νεκροί είναι και δυο αστυνομικοί που φύλασσαν το χώρο.

Έντεκα είναι οι τραυματίες, τέσσερις εκ των οποίων νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Πρόκειται για την πλέον πολύνεκρη επίθεση σε γαλλικό έδαφος από το 1961 και τον Πόλεμο της Αλγερίας, όταν οι Αλγερινοί μάχονταν κατά της γαλλικής αποικιοκρατίας.

Ημέρα εθνικού πένθους έχει κηρυχθεί η Πέμπτη για τη Γαλλία, ενώ ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αρχίζει σειρά επαφών για τη δημιουργία ενιαίου πολιτικού μετώπου μετά το μακελειό. Μεταξύ άλλων, την Παρασκευή θα συναντηθεί και με την ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν.

Εκπαιδευμένοι και με κρύο αίμα οι μακελάρηδες

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε από τρία άτομα, δυο ένοπλους – που έφεραν τυφέκια «καλάσνικοφ» και εκτοξευτήρα ρουκετών – και έναν οδηγό διαφυγής. Όλα τα στοιχεία από τη σφαγή καταδεικνύουν πως οι δυο εκτελεστές ήταν εκπαιδευμένοι και ενήργησαν με εντυπωσιακή ψυχραιμία.

Όσον αφορά την αποφασιστικότητά τους, σοκ προκαλεί το βίντεο που δείχνει τους δράστες να βγαίνουν από το όχημα διαφυγής και να εκτελούν αστυνομικό τον οποίο είχαν τραυματίσει νωρίτερα και κειτόταν ανυπεράσπιστος στο πεζοδρόμιο.


Μετά την εν ψυχρώ εκτέλεση, φώναξαν: «εκδικηθήκαμε για τον προφήτη». Το Charlie Hebdo είχε εκδώσει κατά τα τελευταία χρόνια σειρά σατιρικών σκίτσων για τον προφήτη Μωάμεθ, το Ισλάμ και τον τζιχαντισμό. Το Ισλάμ απαγορεύει την απεικόνιση του προφήτη και τα γραφεία του περιοδικού είχαν γίνει στόχος εμπρηστικής επίθεσης και το 2011.

Αξιοσημείωτος είναι και ο οπλισμός των δραστών. Πέραν των «καλάσνικοφ» φορούσαν μαύρες στολές, κουκούλες, αθλητικά παπούτσια και παλάσκες κάτω από τις οποίες ενδέχεται να φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα.
Πηγή: skai.gr