Υπέρ της επίσπευσης του δημοψηφίσματος για το ‘Brexit’ ο Κάμερον

Ο Βρετανός ηγέτης έχει υποσχεθεί πως σε περίπτωση που επανεκλεγεί στην εξουσία στις εκλογές του προσεχούς Μαΐου θα διεξαγάγει δημοψήφισμα έως τα τέλη του 2017.

«Θα με χαροποιούσε αν μπορούσε να διεξαχθεί νωρίτερα», απάντησε σε σχετικό ερώτημα ο κ. Κάμερον, σε μια ένδειξη ότι δε θα ήθελε το ευρωπαϊκό ζήτημα να επισκιάσει τη δεύτερη πρωθυπουργική του θητεία.

Ο κ. Κάμερον έχει πει πως θα επιδιώξει αλλαγές στη σχέση Λονδίνου-Βρυξελλών πριν από το δημοψήφισμα, ώστε να προκύψουν νέοι συσχετισμοί αρμοδιοτήτων που θα πείσουν τους Βρετανούς να υποστηρίξουν την παραμονή της χώρας στην ενωμένη Ευρώπη.

Βρετανικά δημοσιεύματα των τελευταίων εβδομάδων επισημαίνουν πως το Λονδίνο θεωρεί ότι υπάρχει μία ιδανική ευκαιρία για την επίτευξη της νέας συμφωνίας που επιδιώκει ο κ Κάμερον το καλοκαίρι του 2017, στο κενό μεταξύ των εκλογών σε Γαλλία και Γερμανία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι αντιμέτωπος με τις έντονα ευρωσκεπτικιστικές φωνές κορυφαίων στελεχών του Συντηρητικού κόμματός του που θέλουν έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Για πρώτη φορά πριν από περίπου ένα μήνα ο Ντέβιντ Κάμερον είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ταχθεί υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ στην περίοδο πριν από το δημοψήφισμα εφόσον οι απαιτήσεις του δε θα έχουν εισακουστεί από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες.

Οι πιέσεις επί του πρωθυπουργού έχουν ενταθεί και λόγω της εντυπωσιακής αύξησης της δημοτικότητας του άκρως ευρωσκεπτικιστικού Κόμματος Ανεξαρτησίας (UKIP) του Νάιτζελ Φάρατζ. Μέσα στο Σαββατοκύριακο αμφότεροι οι πολιτικοί ηγέτες απέφυγαν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων τους.

Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο

Πηγή: skai.gr