Κλείσιμο

Ένταξη στο Διεθνές Δικαστήριο ζητούν επίσημα οι Παλαιστίνιοι

Τα διαπιστευτήρια έγγραφα για ένταξη των Παλαιστινίων στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICC) υπέβαλε σήμερα Παρασκευή στα Ηνωμένα Έθνη ο επικεφαλής της παλαιστινιακής αποστολής στον ΟΗΕ.

Πρόκειται για μια πολιτικά βαρυσήμαντη κίνηση, με δεδομένο ότι τυχόν ένταξη των Παλαιστινίων στο Δικαστήριο θα τους επιτρέψει να επιδιώξουν τη διερεύνηση καταγγελιών περί εγκλήματα πολέμου από την πλευρά των Ισραηλινών.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο επικεφαλής της αποστολής των Παλαιστινίων στα Ηνωμένα Έθνη, Ριάντ Μανσούρ, σημείωσε μάλιστα πως η παλαιστινιακή πλευρά έχει ζητήσει και την ετεροχρονισμένη εφαρμογή της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου «σχετικά με εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τον τελευταίο πόλεμο στη Γάζα», αναφερόμενος στη σύγκρουση 50 ημερών μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.

Στη σύγκρουση Ιουλίου-Αυγούστου έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 2.100 Παλαιστίνιοι, 67 ισραηλινοί στρατιώτες και έξι άμαχοι από την ισραηλινή πλευρά.

Σημειώνεται πως το Ισραήλ δεν ανήκει στο Διεθνές Δικαστήριο και συνεπώς δεν δεσμεύεται από τις αποφάσεις του. Ωστόσο, το άνοιγμα υποθέσεων σε βάρος ισραηλινών ηγετών θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στο πολιτικό επίπεδο.

Το Τελ Αβίβ έχει προειδοποιήσει με αντίποινα σε περίπτωση οι Παλαιστίνιοι κατορθώσουν να ενταχθούν στο ICC, ενώ και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι κατηγορηματικά αντίθετες σε αυτό το ενδεχόμενο.
Πηγή: skai.gr