Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσής: «Χρυσωρυχείο» η παράνομη διακίνηση

Οι μετανάστες που θέλουν να φτάσουν στην Ελλάδα πληρώνουν μεταξύ 1.000 και 2.000 δολαρίων για το ταξίδι στους διακινητές, γεγονός που σημαίνει ότι αυτοί που χρησιμοποίησαν το πλοίο Blue Sky M για να μεταφέρουν σχεδόν 800 μετανάστες κέρδισαν περισσότερο από ένα εκατομμύριο δολάρια, εκτιμά ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΔΟΜ, οι διακινητές χρησιμοποιούν εδώ και λίγο καιρό μεγάλα φορτηγά πλοία για να μεταφέρουν λαθραία μετανάστες στην Ευρώπη, «κάνοντας έτσι και οικονομία».

«Ολόκληρες πόλεις εκκενώνονται στη Συρία, κάτι που μεταφράζεται σε χιλιάδες μετανάστες κάθε μήνα», εξήγησε ο ίδιος εκπρόσωπος.

«Μέρος των παράνομων κερδών χρησιμοποιούνται για την πληρωμή των πληρωμάτων και τη δωροδοκία όσων θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμοι και σε επόμενες επιχειρήσεις», πρόσθεσε.

Σχεδόν 800 μετανάστες που εγκαταλείφθηκαν από το πλήρωμα του Blue Sky M, με σημαία Μολδαβίας, στην Αδριατική διασώθηκαν από το ιταλικό λιμενικό, ενώ σήμερα, φορτηγό πλοίο που μετέφερε 450 μετανάστες και έπλεε ακυβέρνητο διασώθηκε στα ανοικτά της Καλαβρίας.
Πηγή: Πηγη: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο