Χριστούγεννα με σφοδρή κακοκαιρία στη Βρετανία

Σοβαρότατα προβλήματα στο οδικό δίκτυο της κεντρικής βορειοδυτικής Βρετανίας προκαλεί το κύμα σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα από την Παρασκευή με κύρια χαρακτηριστικά τις χαμηλές θερμοκρασίες και τη χιονόπτωση.

Οι νεότερες προειδοποιήσεις που έχει εκδώσει η μετεωρολογική υπηρεσία αφορούν νέες χιονοπτώσεις, βαριά βροχόπτωση και ιδιαίτερα έντονο κρύο, με θερμοκρασίες ακόμα και στους -10 βαθμούς Κελσίου.

Ο κίτρινος συναγερμός που για την ώρα ισχύει μέχρι και την Πρωτοχρονιά αφορά την κεντροδυτική και κεντροανατολική Αγγλία, το Λονδίνο και την ευρύτερη νοτιοανατολική Αγγλία, τη Βόρεια Ιρλανδία, τη νοτιοδυτική Σκωτία και την Ουαλία.

Δεκάδες οδηγοί στο Σέφιλντ αναγκάστηκαν την Παρασκευή να εγκαταλείψουν τα οχήματά του στη μέση ορισμένων δρόμων καθώς το χιόνι ήταν τόσο πυκνό που η μετακίνησή τους είχε καταστεί αδύνατη.

Τα αεροδρόμια Τζον Λένον του Λίβερπουλ και το Λιντς Μπράντφορντ στο Γιόρκσιρ έκλεισαν για λίγες ώρες ώστε να καθαριστεί το χιόνι από τους διαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης. Μάλιστα τέσσερις πτήσεις που είχαν ως προορισμό το Λίβερπουλ την Παρασκευή προσγειώθηκαν τελικά στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ.

Και άλλα αεροδρόμια της χώρας καλούν το επιβατικό κοινό να ενημερώνεται από τις αεροπορικές εταιρείες για τυχόν καθυστερήσεις ή ακυρώσεις πτήσεων.

Η νύχτα των Χριστουγέννων ήταν η πιο παγωμένη του χρόνου μέχρι στιγμής. Ο υδράργυρος στο Μπράεμαρ στο Αμπερντίσιρ της Σκωτίας έπεσε στους -8,5 βαθμούς Κελσίου. Στο Λικ του Στάφορντσιρ το χιόνι ξεπέρασε τα 12 εκατοστά.

Επίσης, περίπου 100.000 νοικοκυριά έμειναν προσωρινά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα λόγω της κακοκαιρίας.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο