Το NATO μετατρέπει την Ουκρανία σε «πρώτη γραμμή» αντιπαράθεσης με τη Ρωσία

Επίθεση κατά του NATO, το οποίο κατηγόρησε πως μετατρέπει την Ουκρανία σε «πρώτη γραμμή αντιπαράθεσης» εξαπέλυσε η Ρωσία, μια ημέρα αφότου η ουκρανική Βουλή ψήφισε την κατάργηση της «αδέσμευτης» θέσης της χώρας, προειδοποιώντας πως θα διακόψει οριστικά κάθε συνεργασία με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία σε περίπτωση που το Κίεβο γίνει μέλος της.

Το καθεστώς του αδέσμευτου, που η Ουκρανία είχε λάβει το 2010, απαγόρευε στη χώρα να ενταχθεί σε οιαδήποτε συμμαχία. Η άρση του εν λόγω στάτους ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για ενδεχόμενη ένταξη της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας στο NATO.

«Το NATO πίεσε το Κίεβο σε αυτή την αντιπαραγωγική απόφαση, προσπαθώντας να μετατρέψει την Ουκρανία σε πρώτη γραμμή της σύγκρουσης με τη Ρωσία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Άμυνας της Μόσχας, Ανατόλι Αντόνοφ, μιλώντας στο πρακτορείο Interfax.

Διεμήνυσε πως αν η Ουκρανία γίνει μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, τότε η Ρωσία θα απαντήσει «με πλήρη διακοπή των δεσμών» με το NATO, ρήξη που θα είναι «αδύνατο να επιδιορθωθεί».

Σημειώνεται πάντως πως η διαδικασία ένταξης στο NATO είναι πολυετής, ενώ την ίδια στιγμή δεν είναι καν βέβαιο αν η Συμμαχία θα δεχτεί στις τάξεις της την Ουκρανία, με δεδομένο ότι τα μέλη είναι δεσμευμένα να υπερασπιστούν συλλογικά κάθε εταίρο τους που δέχεται επίθεση (άρθρο 5 του ιδρυτικού συμφώνου).

Νωρίτερα την Τετάρτη, η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε πως διαθέτει μαρτυρία ουκρανού στρατιώτη που συνδέει την κατάρριψη της πτήσης M17 της Malaysia Airlines στις 17 Ιουλίου με την ουκρανική Αεροπορία.

Όπως δήλωσε στο πρακτορείο Itar-Tass ο επικεφαλής της Επιτροπής, Βλαντιμίρ Μάρκιν, ο στρατιώτης, που έχει αυτομολήσει στη Ρωσία, κατέθεσε πως πριν την πτώση του επιβατικού αεροσκάφους είδε στη βάση που υπηρετούσε ένα μαχητικό Su-25 να εξοπλίζεται με πυραύλους αέρος-αέρος R-60.

Τόνισε πως οι ρωσικές Αρχές θεωρούν αξιόπιστο τον μάρτυρα και τον έχουν εντάξει σε πρόγραμμα προστασίας.
Πηγή: skai.gr