Κλείσιμο

Το μέλλον του διαδικτύου πέρασε από την Αθήνα

Η μεγάλη επιτυχία της συνάντησης ήταν ότι ...έγινε η συνάντηση! Χίλιοι πεντακόσιοι εκπρόσωποι κυβερνήσεων, επιχειρήσεων, πανεπιστημίων και μη κυβερνητικών οργανώσεων συναντήθηκαν στην Αθήνα για το πρώτο Internet Governance Forum, θέλοντας να  ανταλλάξουν απόψεις, ιδέες και business cards. Επισήμως ήταν μία πρώτη συνάντηση γνωριμίας. Ανεπισήμως ήταν μία κοινή (αν και με ετερόκλητα κίνητρα...) προσπάθεια των ευρωπαϊκών και ασιατικών χωρών να αποσπάσουν μεγαλύτερο μερίδιο συμμετοχής και συναπόφασης στο ίντερνετ του μέλλοντος, χωρίς την αμερικανική πρωτοκαθεδρία.

Προς το παρόν πάντως, η δόξα ανήκει στους Αμερικανούς που εμπνεύστηκαν το διαδίκτυο και συνεχίζουν να το διοικούν, παραχωρώντας domain μέσω της περιβόητης ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers).

Στην Αθήνα βρέθηκε και ο θρυλικός Βίντον Σερφ, τον οποίο πολλοί αποκαλούν «πατέρα του ίντερνετ». ‹Εχει σπουδάσει μαθηματικά και πληροφορική, είναι αντιπρόεδρος της Google και επιπλέον διευθυντής της ICANN. Στην κάρτα του αναγράφει «ευαγγελιστής του ίντερνετ». Τον ρωτάμε τί πρέπει να αλλάξει στο διαδίκτυο και προτείνει νέες νομικές διατάξεις -κατά προτίμηση διεθνείς συμφωνίες- ώστε να καταπολεμηθεί η εγκληματικότητα του διαδικτύου, το spam, η παραβίαση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά και του δικαιώματος επί της προσωπικότητας. Επίσης πιστεύει ότι χρειαζόμαστε ένα νέο νομικό πλαίσιο που θα εξασφαλίζει την εγκυρότητα της ψηφιακής υπογραφής, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι συναλλαγές στο ίντερνετ και οι online συναλλακτικές σχέσεις να είναι νομικά δεσμευτικές, αλλά και εκτελεστές.

Οι ΗΠΑ δεν έστειλαν επίσημη κυβερνητική αντιπροσωπεία. Ωστόσο, οι Αμερικανοί ήταν πανταχού παρόντες. Για παράδειγμα η Σούζι Στρουμπλ της Sun Microsystems επέμενε ότι το παν είναι η εισαγωγή κανόνων τυποποίησης και πιστοποίησης στις μελλοντικές υπηρεσίες online. Ενώ η Μέρι Βονγκ, καθηγήτρια νομικής στο Νιου Χάμσαϊρ, πρότεινε μία περιοριστική, αλλά και ευέλικτη νομοθεσία για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. Διότι όπως υποστηρίζει «έχει διαφορά αν ανεβάσεις ένα τραγούδι στο ίντερνετ για όλους τους χρήστες ή αν απλώς αντιγράψεις ένα άρθρο online εφημερίδας για δική σου χρήση».

Ευρωπαίοι, Ασιάτες και Αμερικανοί έχουν και άλλα αιτήματα. ‹Οπως την περίφημη «γλωσσική ποικιλομορφία», για να τερματιστεί η αγγλόφωνη κυριαρχία στο διαδίκτυο. Στην Αθήνα το πανεπιστήμιο της Αντίς Αμπέμπα παρουσίασε τις πρώτες ιστοσελίδες στην αμχαρική γλώσσα και υπόσχεται αντίστοιχη μηχανή αναζήτησης σε λίγους μηνες. Προγραμματιστές από το Μπαγκλαντές δήλωσαν υπερήφανοι που ομιλούν την πέμπτη πιο διαδεδομένη γλώσσα του κόσμου, όπως υποστηρίζουν.

Ενώ ο Κλαούντιο Μενέσες, στέλεχος της Ουνέσκο, υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά, γιατί σήμερα υπάρχουν περισσότερες από 6.000 γλώσσες και διάλεκτοι σε όλον τον κόσμο, αλλά μόνο 80 από αυτές εκπροσωπούνται στον ψηφιακό κόσμο του ίντερνετ...

Ο ίδιος πάντως αποτελεί υπόδειγμα πολίτη και συμμέτοχου στο ψηφιακό χωριό. Βραζιλιάνος με μόνιμη διαμονή στο Παρίσι, μιλάει πέντε γλώσσες. ‹Αλλωστε, παρόμοια βιογραφικά δεν ήταν ασυνήθιστα στο Internet Governance Forum. Αμέτρητοι φαίνονταν οι πολύγλωσσοι Αμερικανοασιάτες που τριγυρνούσαν συνεχώς με τον φορητό υπολογιστή τους για να καταγράψουν εντυπώσεις, απόψεις και καινοτόμες προτάσεις. Ηταν μία συνάντηση με το μέλλον.

Δυστυχώς τα περισσότερα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ήταν απόντα από αυτήν τη μοναδική εμπειρία. ‹Ισως γιατί δεν συμμετείχε κανείς από το Fame Story…

Γιάννης Παπαδημητρίου
Πηγή: skai.gr