Οι ΗΠΑ θα πρέπει να σεβαστούν το κομμουνιστικό σύστημα της Κούβας

Μήνυμα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να σεβαστούν το κομμουνιστικό καθεστώς της Κούβας καθώς οι δυο χώρες επιδιώκουν τη συνέχιση και την ομαλοποίηση των διπλωματικών τους σχέσεων έστειλε ο κουβανός πρόεδρος Ραούλ Κάστρο.

«Όπως εμείς ποτέ δεν απαιτήσαμε από τις ΗΠΑ να αλλάξουν το πολιτικό τους σύστημα, έτσι κι εμείς θα απαιτήσουμε να σεβαστούν το δικό μας», δήλωσε ο κ. Κάστρο, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην κουβανική Βουλής.

Παράλληλα, ο κ. Κάστρο υποβάθμισε τις όποιες προσδοκίες για άμεση άρση του αμερικανικού εμπάργκο, επισημαίνοντας πως η νησιωτική χώρα ενώπιον ενός «μεγάλου και δύσκολου αγώνα», αποδίδοντας εν μέρει τις δυσκολίες σε προσπάθειες των κουβανών εξόριστων που ζουν στις ΗΠΑ να «σαμποτάρουν τη διαδικασία» προς την ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων.

Παραπλήσιο μήνυμα έστειλε νωρίτερα και ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος εκτίμησε πως η άρση του εμπάργκο (που επιβλήθηκε σταδιακά το 1960 και 1961) θα αργήσει, καθώς το Κογκρέσο θα αργήσει να ασχοληθεί με την υπόθεση.

Συνεχίζοντας σε έναν πιο θετικό τόνο, ο κ. Κάστρο χαιρέτισε την επαναπροσέγγιση μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Αβάνας, σημειώνοντας πως ένα «εμπόδιο» απομακρύνθηκε από τις σχέσεις των δυο χωρών.

Προσέθεσε πως η κουβανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει ένα μεγάλο εύρος θεμάτων που απασχολούν την Ουάσιγκτον, διευκρινίζοντας όμως πως οι συζητήσεις θα πρέπει να καλύπτουν και ενστάσεις της Αβάνας για τη συμπεριφορά των ΗΠΑ. Ο κ. Ομπάμα έχει ήδη δηλώσει πως προτίθεται να θίξει το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι επαφές ΗΠΑ-Κούβας για την επανέναρξη διπλωματικών σχέσεων και τη σταδιακή ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων αναμένεται να αρχίσουν τον Ιανουάριο.
Πηγή: skai.gr