Τέσσερα βήματα πιο κοντά στο κλείσιμο του Γκουαντάναμο οι ΗΠΑ

Τέσσερις Αφγανοί οι οποίοι κρατούνταν για πάνω από μία δεκαετία στη στρατιωτική φυλακή των ΗΠΑ στον κόλπο του Γκουαντάναμο, στην Κούβα, επέστρεψαν στην πατρίδα τους, ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο το Πεντάγωνο, στο πιο πρόσφατο βήμα σε μια αργοκίνητη διαδικασία που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση Ομπάμα προκειμένου να κλείσει την εν λόγω φυλακή.

Οι τέσσερις άνδρες μεταφέρθηκαν στην Καμπούλ κατά τη διάρκεια της νύχτας με στρατιωτικό αεροπλάνο των ΗΠΑ και παραδόθηκαν στις αφγανικές Αρχές. Δεν έχει αποσαφηνιστεί αν θα αφεθούν ελεύθεροι ή αν θα φυλακιστούν εκ νέου στο Αφγανιστάν.

Η «έξοδος» των τεσσάρων αποτελεί ένα ακόμα βήμα στη «συρρίκνωση» του αριθμού κρατουμένων στο Γκουαντάναμο, που αποτελεί προϋπόθεση για την υλοποίηση της υπόσχεσης Ομπάμα για κλείσιμο της φυλακής.

Εξήντα-τέσσερις από τους 132 εναπομείναντες κρατούμενους έχουν ήδη λάβει άδεια να μεταφερθούν εκτός φυλακής, όμως ακόμα δεν έχει βρεθεί κράτος διατεθειμένο να τους δεχτεί. Στις αρχές Δεκεμβρίου, έξι άλλοι πρώην τρόφιμοι μεταφέρθηκαν στην Ουρουγουάη, η οποία δέχτηκε να τους φιλοξενήσει.

Πρόκειται για την πρώτη μεταφορά αυτού του είδους στο ρημαγμένο από τον πόλεμο Αφγανιστάν από το 2009, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχος των ΗΠΑ.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ/Reuters