Ψήφο εμπιστοσύνης για τον προϋπολογισμό πήρε ο Ρέντσι

Ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία για τον προϋπολογισμό του 2015 κέρδισε η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι στην Ιταλία.

Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η Γερουσία υπερψήφισε τον προϋπολογισμό με καθαρή πλειοψηφία 162 «υπέρ» έναντι 37 «κατά», εγκρίνοντας, μεταξύ άλλων, φοροαπαλλαγές για τα χαμηλά εισοδήματα και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις.

Ο προϋπολογισμός αναμένεται να εγκριθεί οριστικά από την κάτω Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

Μολονότι η κυβέρνηση Ρέντσι κατόρθωσε να περάσει φορο-ελαφρύνσεις, η Ρώμη υποχρεώθηκε να αποσύρει ορισμένες από τις φοροαπαλλαγές που αρχικά επιδίωκε, αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ιταλία να προβεί σε αλλαγές προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα.

Η οριστική απόφαση των Βρυξελλών για το κατά πόσον ο προϋπολογισμός της Ιταλίας παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας αναμένεται τον Μάρτιο. Έως τότε η χώρα παραμένει υπό εξέταση, μαζί με τη Γαλλία και το Βέλγιο.

Σύμφωνα με την ιταλική κυβέρνηση, ο προϋπολογισμός θα της επιτρέψει να πετύχει έλλειμμα 2,9% το ερχόμενο έτος, κάτω από όριο του 3% που προβλέπει το Σύμφωνο.

Ωστόσο, τεχνικό έγγραφο της Κομισιόν που ήλθε στη γνώση του πρακτορείου Reuters αναφέρει πως η Ρώμη θα πρέπει να προβεί σε περαιτέρω περικοπές ύψους 4,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, λόγω αβεβαιότητας για την αποτελεσματικότητα μέτρων που αφορούν την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Πηγή: skai.gr