Οι ΗΠΑ θα «απαντήσουν» στην κυβερνο-επίθεση της Βόρειας Κορέας

Δέσμευση πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα «απαντήσουν» στην κυβερνο-επίθεση που – σύμφωνα με το FBI – εξαπέλυσε η Βόρεια Κορέα κατά της εταιρείας Sony με αφορμή την κινηματογραφική ταινία Interview, ανέλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

«Θα απαντήσουμε αναλογικά, στον τόπο, τον χρόνο και με τον τρόπο που εμείς θα επιλέξουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ομπάμα, λίγες ώρες αφότου το FBI ανακοίνωσε πως, με βάση την έρευνα που διεξήγαγε, πίσω από την κυβερνο-επίθεση βρίσκεται η Πιονγκγιάνγκ.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέκρινε δριμύτατα τη Sony για την έως τώρα απόφασή της να αποσύρει την σατιρική ταινία, που έχει ως θέμα μια απόπειρα δολοφονίας του ηγέτη της Βορείου Κορέας.

«Εύχομαι να είχαν μιλήσει σε εμένα πρώτα [...] Δεν είναι δυνατόν να έχουμε μια κοινωνία στην οποία κάποιος και κάπου δικτάτορας μπορεί να επιβάλει λογοκρισία», σχολίασε δηκτικά ο κ. Ομπάμα.

Ο διευθύνων σύμβουλος του κινηματογραφικού βραχίονα της Sony, Μάικλ Λίντον, αντέτεινε σε δικές του δηλώσεις πως η εταιρεία δεν έχει υποχωρήσει στην πίεση των χάκερ και προσέθεσε πως αναζητά εναλλακτικές πλατφόρμες για την προβολή του Interview, αφότου πολλοί κινηματογράφοι προτίμησαν να μην προβάλλουν την ταινία.

Η Βόρεια Κορέα από την πλευρά της αρνείται κατηγορηματικά οιαδήποτε σχέση με την κυβερνο-επίθεση.

Απορρίπτοντας κάθε διάψευση της Πιονγκγιάνγκ, ο κ. Ομπάμα σημείωσε πως τα ως τώρα στοιχεία δείχνουν πως η Βόρεια Κορέα έδρασε μόνη της και συμπλήρωσε πως η Ουάσιγκτον έχει αρχίσει επαφές με την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τη Ρωσία, επιζητώντας τη στήριξή τους για την αντιμετώπιση του Βορρά.

Ιαπωνία και Νότια Κορέα έχουν ήδη καταδικάσει την κυβερνο-επίθεση και έχουν διαμηνύσει πως θα συνεργαστούν με τις ΗΠΑ. Στον αντίποδα όμως, η Κίνα, μοναδικός σύμμαχος της Βορείου Κορέας στη διεθνή σκηνή δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί.
Πηγή: skai.gr