Ελεύθερος ο αρχισυντάκτης της Zaman, συνελήφθη ο επικεφαλής του Samanyolu

Ελεύθερος, αλλά με απαγόρευση εξόδου από την Τουρκία, αφέθηκε ο αρχισυντάκτης της τουρκικής εφημερίδας Zaman, που είχε προσαχθεί την Κυριακή στο πλαίσιο νέων επιχειρήσεων της Αστυνομίας με στόχο δημοσιογράφους και μέσα ενημέρωσης.

Ωστόσο, οι Αρχές διέταξαν τη σύλληψη του επικεφαλής του δημοσιογραφικού ομίλου Samanyolu, Χινταγιέτ Καρατσά και τριών ακόμα από τα 12 άτομα που κρατούνταν μέχρι σήμερα.

Όλοι οι συλληφθέντες ανήκουν σε ΜΜΕ που πρόσκεινται στον ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο πρόεδρος Ρεντέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κατηγορήσει ως υποκινητή πίσω από το σκάνδαλο κυβερνητικής διαφθοράς που ήλθε στην επιφάνεια στα τέλη του 2013 συντάραξε τη χώρα επί μήνες.

Ο κ. Ερντογάν κατηγορεί τον άλλοτε σύμμαχό του Γκιουλέν πως έχει οργανώσει μια «παράλληλη» κρατική δομή στην Τουρκία με στόχο την ανατροπή του.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε τις προσαγωγές δημοσιογράφων, με τον κ. Ερντογάν όμως να απαντά δηκτικά πως οι Βρυξέλλες θα πρέπει «να κρατήσουν για τον εαυτό τους τη σοφία τους» περί ελευθεροτυπίας.
Πηγή: skai.gr