Τη διάλυση κόμματος που ήταν «υπέρ του Βορρά» διέταξε η Νότια Κορέα

Τη διάλυση ενός μικρού αριστερού κόμματος που κατηγορούνταν πως στηρίζει το μοντέλο της Βορείου Κορέας διέταξε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Νοτίου Κορέας.

Το – απαγορευμένο πλέον – Ενωμένο Προοδευτικό Κόμμα (UPP) διαθέτει πέντε βουλευτές στη Βουλή, οι οποίοι θα χάσουν τις έδρες τους.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Σεούλ είχε ζητήσει από το Δικαστήριο να διαλύσει το UPP από το Νοέμβριο του 2013, με την κατηγορία πως η παράταξη αντλούσε πολιτική γραμμή από το σοσιαλιστικό σύστημα της Πιονγκγιάνγκ και συνιστούσε απειλή για το δημοκρατικό πολίτευμα του Νότου.

Δυο μήνες νωρίτερα, το Σεπτέμβριο του 2013, ορισμένα μέλη του UPP είχαν συλληφθεί με την κατηγορία πως σχεδίαζαν επανάσταση υπέρ της Πιονγκγιάνγκ σε περίπτωση σύρραξης μεταξύ Βορρά και Νότου στην Κορεατική Χερσόνησο.

Σύμφωνα με το Associated Press, πρόκειται για την πρώτη απόφαση διάλυσης κόμματος που λαμβάνει το Συνταγματικό Δικαστήριο από την ίδρυσή του, το 1988.

Η δικαστική απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις στη Νότια Κορέα, μια χώρα που βίωσε δεκαετίες στρατιωτικής δικτατορίας κατά τον 20ό αιώνα. Τόσο υποστηρικτές όσο και πολέμιοι της απόφασης διαδήλωσαν στη Σεούλ.

Το UPP σχηματίστηκε στα τέλη του 2011, μετά την ένωση διάφορων μικρών παρατάξεων.
Πηγή: skai.gr