Νιγηρία: 32 νεκροί και 185 απαχθέντες από επίθεση της Μπόκο Χαράμ

Τουλάχιστον 32 άνθρωποι σκοτώθηκαν και επιπλέον 185, κυρίως γυναίκες και παιδιά, απήχθησαν, σε επίθεση που εξαπέλυσε η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ σε χωριό της βορειοανατολικής Νιγηρίας.

Η νέα επιδρομή, που σημειώθηκε την Κυριακή αλλά έγινε γνωστή μόλις σήμερα, καταδεικνύει και πάλι την αδυναμία του νιγηριανού στρατού να αντιμετωπίσει τις σχεδόν καθημερινές επιθέσεις των ισλαμιστών σε μια περιοχή την οποία η Μπόκο Χαράμ έχει ανακηρύξει «ισλαμικό χαλιφάτο».

Στο χωριό Γκουμσούρι, 70 χιλιόμετρα νοτίως του Μαϊντουγκούρι, οι ισλαμιστές έφτασαν με αυτοκίνητα, έριξαν βόμβες μολότοφ, πυρπόλησαν σπίτια και άρχισαν να πυροβολούν τους κατοίκους. 

«Αφού σκότωσαν τους νέους μας, πήραν τις γυναίκες και τα κορίτσια», είπε ένας κάτοικος, ο Μουχτάρ Μπούμπα, ο οποίος διέφυγε και έφτασε στο Μαϊντουγκούρι.

Σύμφωνα με τον κατάλογο που συνέταξαν τοπικοί φύλαρχοι σε συνεργασία με τις οικογένειες των θυμάτων, μεταξύ των 185 ομήρων υπάρχουν και αρκετά νεαρά αγόρια.

Οι αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι ισλαμιστές ανάγκασαν τους ομήρους να ανεβούν στα φορτηγά και τους μετέφεραν στο δάσος της Σαμπίσα, στην ίδια περιοχή όπου είχαν μεταφερθεί και τα απαχθέντα κορίτσια από το Τσίμποκ πριν να τα χωρίσουν σε μικρότερες ομάδες.

Οι γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια χρησιμοποιούνται ως σκλάβες του σεξ, μαγειρεύουν και καθαρίζουν στα στρατόπεδα της Μπόκο Χαράμ αλλά μερικές φορές στέλνονται και στην πρώτη γραμμή της μάχης, ως ανθρώπινες ασπίδες.



Πηγή: Πηγη: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο