Κλείσιμο

Μυστηριώδης απόπειρα δολοφονίας του διευθυντή του Ινστιτούτου Χημείας στη Σλοβενία

Η σλοβενική αστυνομία ξεκίνησε εκτεταμένες έρευνες για να διαλευκάνει τη μυστηριώδη απόπειρα δολοφονίας του διευθυντή του Ινστιτούτου Χημείας Γιάνκο Γιάμνικ, που έχει σοκάρει την επιστημονική κοινότητα και την κοινή γνώμη στη Σλοβενία.

Ο κ. Γιάμνικ, το βράδυ της περασμένης Τρίτης, πυροβολήθηκε με δύο σφαίρες στο κεφάλι, σε σκοτεινό πάρκινγκ, στη συνοικία Βιτς της Λιουμπλιάνας, μπροστά από εστιατόριο όπου πήγαινε να συναντήσει συναδέλφους του από την εργασία. Πιθανότατα πυροβολήθηκε από πιστόλι με σιγαστήρα, επειδή οι θαμώνες των καταστημάτων στην περιοχή δεν άκουσαν πυροβολισμό. Οι γιατροί δίνουν μάχη για να τον κρατήσουν στη ζωή.

Την έρευνα διεξάγει το Εθνικό Γραφείο Ερευνών της Σλοβενίας (NPU) που ασχολείται με σοβαρές υποθέσεις οικονομικού και οργανωμένου εγκλήματος.

Οι ανακριτές, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ντέλο" της Λιουμπλιάνας επικεντρώνουν τις έρευνες στον προσωπικό και εργασιακό κύκλο του κ. Γιάμνικ, χωρίς να αποκλείουν κανένα κίνητρο της απόπειρας δολοφονίας.

Οι εργαζόμενοι στο Ινστιτούτου Χημείας ανακρίθηκαν και δεν κάνουν καμία δήλωση στα ΜΜΕ για να μην εμποδίσουν την έρευνα και σύμφωνα ορισμένα ΜΜΕ η οικογένεια του επιστήμονα έχει τεθεί υπό αστυνομική προστασία.

Τα ΜΜΕ στη Σλοβενία προβάλλουν διάφορες "θεωρίες συνωμοσίας", για την επίθεση στον επιστήμονα, ο οποίος πέρασε μεγάλο μέρος της καριέρας του στο εξωτερικό και αναφέρουν ότι η αστυνομία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο δράστης να είχε ως στόχο άλλο άτομο.

Ο 50χρονος Γιάνκο Γιάμνικ είναι διδάκτορας φυσικής και από τότε που έγινε επικεφαλής του Ινστιτούτου Χημείας εφάρμοσε φιλόδοξο πρόγραμμα λειτουργίας του ιδρύματος. Τον τελευταίο καιρό το Ινστιτούτο απέκτησε κύρος με το πρόγραμμα εξέλιξης μπαταριών λιθίου, για αυτοκίνητα και προγράμματα στον τομέα της ηλιακής ενέργειας. 

Ο Γιάνκο Γιάμνικ προτού επιστρέψει στη Σλοβενία εργάστηκε σε δύο αμερικανικά ινστιτούτα και για πάνω από οκτώ χρόνια στο γνωστό γερμανικό ινστιτούτο Max Planck.
Πηγή: Πηγη: ΑΜΠΕ/Hina