Αποφυλακίστηκε με εγγύηση ο εγκέφαλος πολύνεκρης επίθεσης στο Πακιστάν

Πακιστανικό δικαστήριο απελευθέρωσε σήμερα με εγγύηση δέκα χιλιάδων δολαρίων, άνδρα που κατηγορείται ως ο εγκέφαλος της πολύνεκρης επίθεσης που είχε πραγματοποιηθεί το 2008 στην ινδική πόλη Μουμπάι, σύμφωνα με τον δικηγόρο του Ριζουάν Αμπασι.

Η απόφαση αποφυλάκισης του Ζάκι-ουρ Ρεχμάν Λάχβι, καταδικάσθηκε από την Ινδία και πιθανολογείται ότι θα δυσχεράνει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Η απόφαση του δικαστηρίου ανακοινώθηκε ενώ το Πακιστάν προσπαθεί να συνέλθει από τη δολοφονία 132 μαθητών και 9 μελών του προσωπικού σχολείου στην πόλη Πεσαβάρ. Την ευθύνη για το χτύπημα ανέλαβαν Πακιστανοί Ταλιμπάν.

Ο Λάχβι είχε συλληφθεί το 2009 στο Πακιστάν μετά την ένοπλη επίθεση Πακιστανών μαχητών που είχε στοιχίσει της ζωή σε 166 ανθρώπους. Ο μοναδικός επιζήσας από τους ενόπλους τον είχε αναφέρει τότε ως τον εγκέφαλο της επίθεσης.

Έκτοτε κρατούνταν σε φυλακή στην πόλη Ραβαλπίντι.

Οι εισαγγελείς είναι δυνατό να προσφύγουν κατά της απόφασης και θα αποφασίσουν σχετικά αφού αναγνώσουν όλες τις λεπτομέρειές της, δήλωσε ο εισαγγελέας Τσόντρι Αζχάρ.

Για την επίθεση στο Μουμπάι η Ινδία είχε κατηγορήσει την πακιστανική οργάνωση Λάσκαρ-ι-Τάιμπα. Επί τρεις ημέρες, δέκα ένοπλοι άνοιγαν πυρ και έριχναν χειροβομβίδες σε ορόσημα της πόλης. Ινδοί ερευνητές υποστηρίζουν πως ο Λάχβι ήταν ο στρατιωτικός αρχηγός της Λάσκαρ-ι-Τάιμπα.

Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο/Reuters