Πρόσκληση (;) Πούτιν στον Κιμ Γιόνγκ-ουν να επισκεφτεί τη Μόσχα

Τον ηγέτη της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιόνγκ-ουν, κάλεσε για επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα η κυβέρνηση της Ρωσίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιαπωνικής εφημερίδας Asahi Shimbun.

Εάν οι εν λόγω πληροφορίες επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για το πρώτο επίσημο ταξίδι του κ. Κιμ στο εξωτερικό από τότε που ανέλαβε την εξουσία στην Πιόνγκγιανγκ, το 2011.

Η επίσκεψη του βορειοκορεάτη ηγέτη δεν έχει επιβεβαιωθεί από την ρωσική κυβέρνηση ή ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Σημειώνεται πάντως πως το Νοέμβριο ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε με προσωπικό απεσταλμένο του κ. Κιμ και κάλεσε για εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Βορείου Κορέας.

Σύμφωνα πάντα με την Asahi Shimbun, κατά το ταξίδι του ο κ. Κιμ αναμένεται να συναντηθεί με τον κ. Πούτιν, καθώς η Μόσχα επιζητά τη συνεργασία του Βορρά στην προσπάθειά της να αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Νότια Κορέα.

Από την πλευρά της, η Πιόνγκγιανγκ επιδιώκει να βελτιώσει τη σχέση της με τη Μόσχα, τη στιγμή που αντιμετωπίζει διεθνή απομόνωση λόγω κατηγοριών για το πυρηνικό της πρόγραμμα και την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Πηγή: skai.gr