Κλείσιμο

Αιτήματα (;) του δράστη στη δραματική ομηρία στο κέντρο του Σίδνεϊ (upd)

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις πρώτες πρωινές ώρες δραματική κατάσταση ομηρίας σε καφενείο στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

Τουλάχιστον ένας ένοπλος έχει καταλάβει το Lindt Chocolate Cafe στο κέντρο της αυστραλιανής μεγαλούπολης και κρατά άγνωστο αριθμό ομήρων. Οι αρχικές εκτιμήσεις τοποθετούσαν τον αριθμό των αιχμαλώτων σε 30 με 40, όμως στη συνέχεια η Αστυνομία αναθεώρησε τον αριθμό προς τα κάτω.

Σύμφωνα με αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης, ο ένοπλος έχει δυο αιτήματα, πρώτον να του δοθεί μια σημαία του Ισλαμικού Κράτους και δεύτερον να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Τόνι Άμποτ. Άλλα μέσα κάνουν λόγο για αίτημα του δράστη να συναντηθεί με τον κ. Άμποτ, ή ακόμα και να δοθεί στον πρωθυπουργό η σημαία του ΙΚ.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με αυστραλιανά ΜΜΕ, ο δράστης ισχυρίζεται πως έχει τοποθετήσει τέσσερις εκρηκτικούς μηχανισμούς, δυο μέσα στο καφενείο και δυο στο χρηματοπιστωτικό κέντρο της πόλης.

Η Αστυνομία δεν έχει επιβεβαιώσει τα αιτήματα του δράστη, και ερευνά πληροφορίες πως όμηροι αναρτούν αιτήματα του ένοπλου σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε σε επίπεδο αστυνομικής διαπραγμάτευσης. Δεν μπορούμε να εμπλακούμε σε εικασίες», δήλωσε χαρακτηριστικά η αναπληρωτής αρχηγός της Αστυνομίας, Κάθρον Μπέρν.

Πέντε άτομα
έχουν βγει τρέχοντας από το καφενείο κατά τις τελευταίες ώρες, με τις έως τώρα πληροφορίες να κλίνουν πως αφέθηκαν ελεύθεροι και δεν δραπέτευσαν, χωρίς όμως αυτό να έχει ακόμα επιβεβαιωθεί.

Τα κίνητρα του δράστη δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, με τον πρωθυπουργό Άμποτ να δηλώνει πως δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν ο δράστης (ή οι δράστες) συνδέονται με κάποια ισλαμιστική ή πολιτική οργάνωση.

Οι όμηροι που βρίσκονται μέσα στο κατάστημα έχουν κινηματογραφηθεί να κρατούν στο παράθυρο του καταστήματος μια μαύρη σημαία με αραβική γραφή όπου αναφέρεται: «Υπάρχει μόνο ένας Θεός και ο Μωάμεθ είναι ο προφήτης του Θεού».

Άλλες εικόνες από τοπικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν ομήρους να βρίσκονται με τα χέρια ψηλά μέσα στο καφενείο.
Πηγή: skai.gr