Δουβλίνο: 10.000 διαδήλωσαν για το νέο ετήσιο τέλος στo νερό

Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα έξω από το ιρλανδικό κοινοβούλιο, την τρίτη ημέρα των μαζικών συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας κατά των νέων αυξημένων τελών στο νερό, που έχει προκαλέσει το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κίνημα, από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2008.

Η Ιρλανδία αναμένεται εφέτος, μετά και την περσινή της έξοδο από το διεθνές σχέδιο διάσωσης, να είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της Ευρώπης, αλλά το ζήτημα του νερού έχει αγγίξει ένα νευραλγικό κομμάτι της κοινωνίας η οποία εμφανίζεται κουρασμένη από τα χρόνια λιτότητας και απογοητευμένη από την κοινωνικά άνιση οικονομική ανάπτυξη.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιβάλει για πρώτη φορά από την επόμενη χρονιά ένα ετήσιο τέλος στα νοικοκυριά, ως τμήμα του τελευταίου κομματιού του πακέτου λιτότητας ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Χιλιάδες πολίτες από όλη τη χώρα μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στο Δουβλίνο για να λάβουν μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Κυματίζοντας σημαίες της Ιρλανδίας και κραδαίνοντας πανό που έγραφαν «Φτάνει πια» και «Δεν θα πληρώσουμε εμείς», κατέκλυσαν τους δρόμους κοντά στο κοινοβούλιο, ζητώντας αλλαγή της πολιτικής.

Με τις οικογένειες να ανησυχούν για τους λογαριασμούς του νερού οι οποίοι φτάνουν σε αρκετές εκατοντάδες ευρώ, η κυβέρνηση τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε τη μείωση των σχεδιαζόμενων τελών για το νερό και υποσχέθηκε να τα διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα έως το 2019, σε μια προσπάθεια να εκτονώσει την κατάσταση.


Πηγή: skai.gr