Πάπας: «Όχι» στο θρησκευτικό φανατισμό – Ερντογάν: Δύο μέτρα και δύο σταθμά από τη Δύση

Την ανάγκη η ανθρωπότητα να συνασπιστεί κατά του θρησκευτικού φανατισμού εξέφρασε ο Πάπας Φραγκίσκος κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Πάπας δήλωσε ότι η Τουρκία μπορεί να είναι ένας «μεγάλος ειρηνοποιός».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας απέρριψε τόσο την ισλαμοφοβία όσο και την τρομοκρατία, καθώς και τα «δυο μέτρα και δύο σταθμά» που τηρεί σε πολλές περιπτώσεις η Δύση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ερντογάν εξέφρασε απογοήτευση για την χλιαρή διεθνή αντίδραση στις σφαγές στη Συρία και το πραξικόπημα στην Αίγυπτο.

Σημειώνεται ότι ο Πάπας Φραγκίσκος είχε φιλοξενήσει μόλις τέσσερις ημέρες πριν στο Βατικανό τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντούλ Φατάχ αλ Σίσι.

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη συνέχεια θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ο Πάπας Φραγκίσκος θα επισκεφθεί την Αγία Σοφία και το Μπλε τζαμί. Θα μετάσχει σε οικουμενική προσευχή στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι συνυπογράφοντας κοινή διακήρυξη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και θα ακολουθήσει συνάντηση με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Πηγή: skai.gr