«Έφυγε» η συγγραφέας Φίλις Ντόροθι Τζέιμς

Απεβίωσε σήμερα στο σπίτι της στην Οξφόρδη η συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Φίλις Ντόροθι Τζέιμς, διάσημη για μια σειρά ιστοριών στις οποίες πρωταγωνιστεί ο επιθεωρητής της Σκότλαντ Γιαρντ και ποιητής Άνταμ Νταλγκλίς, μετέδωσαν βρετανικά ΜΜΕ. Ήταν 94 ετών.

Η Φ. Ντ. Τζέιμς υπηρέτησε για 30 χρόνια στο εθνικό σύστημα υγείας και δεν δημοσίευσε κανένα έργο πριν συμπληρώσει τα 42 της χρόνια, αλλά κατόπιν έγραψε και εκδόθηκαν τουλάχιστον 20 αστυνομικά μυθιστορήματα με κεντρικό ήρωα τον Νταλγκλίς, που την έκαναν διάσημη.

«Νομίζω πως κατάλαβα ότι θα γινόμουν συγγραφέας σχεδόν αμέσως μόλις έμαθα να διαβάζω», είχε πει η Τζέιμς, σύμφωνα με τον παλιό εκδοτικό της οίκο, τον Random House.

Η ίδια απέδωσε την ελαφρώς καθυστερημένη ενασχόληση με τη λογοτεχνία στον πόλεμο, την ασθένεια του συζύγου της και στην ανάγκη μιας ασφαλούς καριέρας που θα της εξασφάλιζε τα αναγκαία χρήματα για να ζει.

Η συγγραφέας εγκατέλειψε το σχολείο στην ηλικία των 16 επειδή έπρεπε να εργαστεί. Εξάλλου οι γονείς της «δεν πίστευαν ότι η ανώτερη εκπαίδευση θα ωφελούσε τα κορίτσια».

Γεννημένη την 3η Αυγούστου 1920 ευτύχησε να δει τα έργα της να αποκτούν τεράστια απήχηση και να μεταφράζονται σε πολλές γλώσσες. Τα περισσότερα από τα μυθιστορήματά της αποτέλεσαν τη βάση για τα σενάρια τηλεοπτικών αστυνομικών σειρών στη Βρετανία και στις ΗΠΑ. Έλαβε πολλά λογοτεχνικά βραβεία από διάφορες χώρες.

«Θα λείψει σε όλους μας», είπε ο Τσαρλς Έλιοτ, ο επιμελητής της στον εκδοτικό οίκο Knopf. «Τα βιβλία της ανήκαν σε μια δικιά τους κατηγορία, ήταν μόνιμα διασκεδαστικά όσο και καλογραμμένα και σοβαρά όσο οποιοδήποτε λογοτεχνικό έργο».

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter: «με έθλιψε το άκουσμα του θανάτου της Φ. Ντ. Τζέιμς, μιας από τις σημαντικότερες συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας του ΗΒ, η οποία συνάρπασε και ενέπνευσε γενεές αναγνωστών».

Ανάμεσα στα πιο γνωστά έργα της Τζέιμς είναι το The Murder Room (στα ελληνικά Η αίθουσα των φόνων, εκδ. Καστανιώτη, 2006).

Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Reuters/Γερμανικό Πρακτορείο/Γαλλικό Πρακτορείο