Ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής γυναικών σε εταιρικά συμβούλια φέρνει η Γερμανία

Νομοσχέδιο το οποίο θα ορίζει πως οι κορυφαίες γερμανικές επιχειρήσεις θα πρέπει από το 2016 να δίνουν σε γυναίκες στελέχη το 30% των θέσεων σε μη εκτελεστικά συμβούλια προωθεί το Βερολίνο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το νομοσχέδιο θα επηρεάσει περισσότερες από 100 μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ ακόμα 3.500 μεσαίου μεγέθους εταιρείες θα πρέπει να καθορίσουν μόνες τους τις ποσοστώσεις για συμμετοχή γυναικών σε εκτελεστικά και μη εκτελεστικά συμβούλια.

Μεγάλες επιχειρήσεις που δεν θα μπορούν να πετύχουν το στόχο του 30% θα πρέπει να αφήνουν κενές ορισμένες θέσεις σε μη εκτελεστικά συμβούλια.

«Αυτός ο νόμος είναι ένα σημαντικό βήμα για την ισότητα, διότι θα αρχίσει την πολιτισμική αλλαγή στο χώρο εργασίας», δήλωσε στην κάτω Βουλή η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία αρχικά ήταν αντίθετη στις επίμαχες ποσοστώσεις.

Το νομοσχέδιο προωθήθηκε από τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι είναι ο μικρός εταίρος της κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας υπό την κ. Μέρκελ.

Οι γυναίκες καταλαμβάνουν μόλις το 7% των θέσεων στα εκτελεστικά συμβούλια των 30 μεγαλύτερων εταιριών της Γερμανίας, και το 25% των θέσεων σε μη εκτελεστικά όργανα, σύμφωνα με το ίδρυμα DIW.
Πηγή: skai.gr