Κλείσιμο

FT: Εκτός περιφερειακών συμμαχιών η Τουρκία

Την έγερση ενός «φαινομενικού αντιτουρκικού μπλοκ» στην ανατολική Μεσόγειο διαπιστώνουν οι «Financial Times» αναφερόμενοι στην εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου.

Η βρετανική οικονομική εφημερίδα επισημαίνει την πρόθεση του Καΐρου να επιταχύνει τις συνομιλίες για χρήση κυπριακού αερίου, καθώς και την αντίδραση του τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, που δήλωσε ότι η Τουρκία δε θα επιτρέψει τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο νοτίως της Κύπρου.

«Αλλά η συνάντηση των [τριών] υπουργών στη Λευκωσία ήταν μόνο μία ακόμα παρόμοια συνάντηση σε μια περίοδο που οι σχέσεις της Τουρκίας με πολλούς από τους γείτονές της έχουν επιδεινωθεί», σχολιάζει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν επίσης ενισχύσει τους δεσμούς τους με το Ισραήλ.

Ο Σινάν Ουλγκέν του ινστιτούτου Carnegie Europe δηλώνει στην εφημερίδα ότι όλα αυτά αποτελούν ένδειξη του πόσο εξασθενημένη είναι η ικανότητα της Τουρκίας να σχηματίζει συμμαχίες στην περιοχή.

Οι «Financial Times» σχολιάζουν επίσης ότι αυτή η αποξένωση της Τουρκίας δυνητικά υπονομεύει τις ελπίδες των ΗΠΑ για ελάττωση των περιφερειακών εντάσεων μέσω της ανακάλυψης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων – ιδίως ως παράγοντα ώθησης των διαπραγματεύσεων για επανένωση της Κύπρου.
Πηγή: skai.gr