Καταδίκη της βίας στο Φέργκιουσον από Ομπάμα – τριπλασιάζεται η εθνοφρουρά

Σε ξεκάθαρη καταδίκη των επεισοδίων στο Φέργκιουσον προχώρησε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, ζητώντας από τους πολίτες να ακολουθήσουν τον «δημιουργικό» κι όχι τον καταστροφικό δρόμο. Λίγη ώρα νωρίτερα, ο κυβερνήτης του Μιζούρι διέταζε τον τριπλασιασμό των εθνοφρουρών που βρίσκονται στο Φέργκιουσον, λίγες ημέρες αφότου αποφάσισε να θέσει προληπτικά την πολιτεία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

«Η πυρπόληση κτηρίων, το κάψιμο αυτοκινήτων, η καταστροφή περιουσίας, το να θέτουμε ανθρώπους σε κίνδυνο, δεν υπάρχει δικαιολογία. Αυτά είναι εγκληματικές πράξεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ομπάμα, ζητώντας την απαγγελία κατηγοριών εναντίον όποιου συλληφθεί να έχει εμπλακεί στις καταστροφές.

«Σε όσους πιστεύουν πως αυτό που συνέβη στο Φέργκιουσον είναι δικαιολογία για βία, [λέω πως] δεν έχω καμία συμπάθια για αυτό […] για ανθρώπους που καταστρέφουν τις κοινότητές τους», συμπλήρωσε ο αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας στον απόηχο των ταραχών που έλαβαν χώρα μετά την απόφαση σώματος ενόρκων να μην απαγγείλει κατηγορίες στον λευκό αστυνομικό ο οποίος στις 9 Αυγούστου πυροβόλησε και σκότωσε τον 18χρονο αφροαμερικανό Μάικλ Μπράουν.

«Στο τέλος της ημέρας, τίποτε που να έχει σημασία, τίποτε που να είναι επωφελές δεν είναι αποτέλεσμα καταστροφικών ενεργειών», προσέθεσε ο κ. Ομπάμα. «Δεν έχω δει νόμους να υπερψηφίζονται επειδή κάηκε ένα αυτοκίνητο», συμπλήρωσε.

Τα επεισόδια έφεραν εκ νέου στην επιφάνεια τις φυλετικές τριβές που υπάρχουν στην αμερικανική κοινωνία, με διαδηλωτές σε δεκάδες πόλεις να καταγγέλλουν την «εύκολη» προσφυγή σε θανατηφόρα βία εναντίον των μαύρων. Ο κ. Ομπάμα πάντως δεν προσπάθησε να κρυφτεί, παραδεχόμενος πως υπάρχει πρόβλημα, κι όχι μόνον στο Φέργκιουσον. «Είναι ένα αμερικανικό πρόβλημα», είπε.

Πάνω από 2.000 εθνοφρουροί

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο κυβερνήτης του Μιζούρι Τζέι Νίξον διέταξε την ενίσχυση της εθνοφρουράς που έχει ήδη σταλεί στο Φέργκιουσον, με τη δύναμη των εθνοφρουρών να αυξάνεται σε περίπου 2.200 άνδρες, εν μέσω ανησυχιών για συνέχιση ή και κλιμάκωση της βίας.

«Ζωές και περιουσίες πρέπει να προστατευτούν. Αυτή η κοινότητα δικαιούται να έχει ειρήνη», δήλωσε ο κ. Νίξον, συμπληρώνοντας πως οι δυνάμεις της εθνοφρουράς θα «λάβουν θέση» και «θα είναι έτοιμες να δράσουν ανά πάσα στιγμή» εάν κριθεί σκόπιμο.

Είχε προηγηθεί κριτική από την πλευρά του δημάρχου του Φέργκιουσον, ο οποίος κατηγόρησε τις πολιτειακές Αρχές πως δεν έδρασαν εγκαίρως και επαρκώς για να προστατεύσουν επιχειρήσεις και περιουσίες.

Βία και φωτιά μετά την απαλλαγή του αστυνομικού

Η απόφαση των ενόρκων, η οποία ουσιαστικά έκρινε δικαιολογημένες τις ενέργειες του αστυνομικού Ντάρεν Γουίλσον, προκάλεσε συγκλονιστικές ταραχές με φυλετική αιχμή στο Φέργκιουσον, με τους διαδηλωτές να πυρπολούν περισσότερα από 10 κτήρια και την Αστυνομία να προβαίνει σε 61 συλλήψεις. Πολλά καταστήματα λεηλατήθηκαν ενώ σημειώθηκαν και εκτεταμένοι βανδαλισμοί.

Ο επικεφαλής της Αστυνομίας στην κομητεία του Σεντ Λούις Τζον Μπέλμαρ, δήλωσε πως οι διαδηλωτές έβαλαν 150 σφαίρες κατά των δυνάμεων της τάξης, με τους αστυνομικούς ωστόσο να μην απαντούν στα πυρά, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να σκορπίσουν τα πλήθη.

Μολονότι δεν καταγράφηκαν σοβαροί τραυματισμοί, ο κ. Μπέλμαρ τόνισε πως τα επεισόδια της Δευτέρας ήταν «πολύ χειρότερα» σε σχέση με τις ταραχές που ακολούθησαν τον θάνατο του Μπράουν τον Αύγουστο.

Σύμφωνα πάντως με τοπικά μέσα ενημέρωσης, βρέθηκε ένα πτώμα σε πολύ κοντινή απόσταση από το σημείο όπου ο αστυνομικός, πυροβόλησε και σκότωσε τον Μάικλ Μπράουν. Το πτώμα βρέθηκε καμένο και πυροβολημένο μέσα στο πορτ μπαγκάζ ενός αυτοκίνητου. Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν συνδέεται με τις ταραχές ή αν πρόκειται για άσχετη εγκληματική ενέργεια.
Πηγή: skai.gr