Φέργκιουσον, μια μέρα μετά (upd)

Πρωτοφανείς στιγμές ζει το Φέργκιουσον των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά την απόφαση σώματος ενόρκων να μην απαγγείλει κατηγορίες για το θάνατο του 18χρονου αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν, ο οποίος στις 9 Αυγούστου έπεσε νεκρός από τα πυρά του λευκού αστυνομικού Ντάρεν Γουίλσον.

Οι δικηγόροι της οικογένειας του Μπράουν κατήγγειλαν τη διαδικασία που ακολουθήθηκε από το σώμα των ενόρκων, σημειώνοντας πως δεν έγινε αντεξέταση του αστυνομικού κατά τη διάρκεια της εξέτασης από το σώμα των ενόρκων.

Έκαναν λόγο για μια «σπασμένη» και «άδικη» διαδικασία, ενώ παράλληλα, ένας εκ των δικηγόρων της οικογένειας, ο Μέντζαμιν Κραμπ, κατήγγειλε «συμβιωτική σχέση» μεταξύ του εισαγγελέα Ρόμπετ Μακάλοχ, που χειρίστηκε την υπόθεση και της τοπικής Αστυνομίας. Σημείωσε πως ο κ. Μακάλοχ είναι γιος δολοφονημένου αστυνομικού.

Η οικογένεια ζήτησε ειρηνικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Σε συνέντευξή του ο αστυνομικός Ντάρεν Ουίλσον, δήλωσε ότι δεν θα έκανε τίποτα διαφορετικό, και είπε ότι δεν εκτέλεσε το νεαρό, απλά φοβήθηκε για τη ζωή του, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο δημοσιογράφος που πήρε τη συνέντευξη, Τζορτζ Στεφανόπουλος.

Η απόφαση των ενόρκων, η οποία ουσιαστικά έκρινε δικαιολογημένες τις ενέργειες του Γουίλσον, προκάλεσε συγκλονιστικές ταραχές με φυλετική αιχμή στο Φέργκιουσον, με τους διαδηλωτές να πυρπολούν περισσότερα από 10 κτήρια και την Αστυνομία να προβαίνει σε 61 συλλήψεις. Πολλά καταστήματα λεηλατήθηκαν ενώ σημειώθηκαν και εκτεταμένοι βανδαλισμοί.

Πηγή: Reuters

Ο επικεφαλής της Αστυνομίας στην κομητεία του Σεντ Λούις Τζον Μπέλμαρ, δήλωσε πως οι διαδηλωτές έβαλαν 150 σφαίρες κατά των δυνάμεων της τάξης, με τους αστυνομικούς ωστόσο να μην απαντούν στα πυρά, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να σκορπίσουν τα πλήθη.

Μολονότι δεν καταγράφηκαν σοβαροί τραυματισμοί, ο κ. Μπέλμαρ τόνισε πως τα επεισόδια της Δευτέρας ήταν «πολύ χειρότερα» σε σχέση με τις ταραχές που ακολούθησαν τον θάνατο του Μπράουν τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, βρέθηκε ένα πτώμα σε πολύ κοντινή απόσταση από το σημείο όπου ο αστυνομικός, πυροβόλησε και σκότωσε τον Μάικλ Μπράουν. Το πτώμα βρέθηκε καμένο και πυροβολημένο μέσα στο πορτ μπαγκάζ ενός αυτοκίνητου. Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν συνδέεται με τις ταραχές ή αν πρόκειται για άσχετη εγκληματική ενέργεια.

Οι Αρχές προετοιμάζονται πλέον για μια δεύτερη νύχτα επεισοδίων, με τον κυβερνήτη της πολιτείας του Μιζούρι να διατάζει την ενίσχυση των δυνάμεων της εθνοφρουράς που ήδη έχουν τοποθετηθεί στην πόλη, που αποτελεί προάστιο του Σεντ Λούις.

The charred remains of cars that were set alight during riots in Dellword, Missouri - 25 November 2014




Πολλοί κάτοικοι του Φέργκιουσον, που είναι μια φτωχή, επί το πλείστον αφροαμερικανική κοινότητα, ζητούσαν την απαγγελία κατηγοριών για ανθρωποκτονία από πρόθεση ή από αμέλεια κατά του Γουίλσον.

Ωστόσο, 12 οι ένορκοι, εννέα λευκοί και τρεις μαύροι, μετά από τρεις μήνες διαβουλεύσεων και καταθέσεων, έκριναν πως δεν υπήρχε λόγος για την απαγγελία κατηγοριών.

Στον απόηχο της απόφασης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε έκκληση για ειρήνη, υπογραμμίζοντας πως οι ΗΠΑ είναι ένα κράτος που βασίζεται στο νόμο και συνεπώς όλοι πρέπει να αναγνωρίσουν πως η απόφαση «ανήκει στο σώμα των ενόρκων».
Πηγή: skai.gr