Γερμανικός Τύπος: Επίπονες διαπραγματεύσεις Ελλάδας - τρόικας

Για επίπονες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και τρόικας κάνει λόγο η Frankfurter Rundschau σημειώνοντας ότι «δεν απομένει πλέον πολύς χρόνος δεδομένου ότι το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας λήγει στα τέλη του χρόνου. Η Αθήνα όμως χρειάζεται περαιτέρω στήριξη».

«Συνεχίζονται οι συνομιλίες της τρόικας με την Ελλάδα», είναι ο τίτλος άρθρου στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Handelsblatt, η οποία χαρακτηρίζει τη συνάντηση των Παρισίων «σημαντική για την πορεία του ελληνικού προγράμματος σταθεροποίησης».

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια

Σε σχετικό του άρθρο το περιοδικό Der Spiegel σημειώνει ότι «το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχει πλέον πολύ χρόνο στη διάθεσή του για να πείσει τους δανειστές του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ για τους αριθμούς του. Παρόλα αυτά, οι συνομιλίες προχωρούν μετά δυσκολίας». Όπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό, μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να παρουσιάσει κατά πόσον έχει προχωρήσει με το πρόγραμμα περικοπών.

«Η πίεση είναι τεράστια: εντέλει, το ερώτημα είναι εάν η Αθήνα μπορεί να συνεχίσει το πρόγραμμα σταθεροποίησης των δημοσιονομικών της. Χωρίς στήριξη όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει. Η συμφωνία με την τρόικα των δανειστών (…) είναι βασική προϋπόθεση για να συνεχιστούν οι συνομιλίες αναφορικά με τον τρόπο περαιτέρω στήριξης της Ελλάδας. Το τρέχον πρόγραμμα στήριξης λήγει στα τέλη του έτους».

Διαφωνίες για δημοσιονομικό κενό

Επικαλούμενο πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa, το Spiegel αναφέρεται στις διαφωνίες που προέκυψαν το τελευταίο διάστημα μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας.

«Για το 2015 η τρόικα υπολογίζει με ένα δημοσιονομικό κενό ύψους 2,5 δις ευρώ και ζητά περικοπές, μεταξύ άλλων στις συντάξεις, όπως λέγεται. Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών δεν βλέπει κενό και το απορρίπτει».

Σύμφωνα με το Spiegel, η βραδύτητα των συνομιλιών προκαλεί όλο και μεγαλύτερη ανησυχία στις Βρυξέλλες. «Εάν δεν υπάρξει συμφωνία στο Παρίσι, τότε η πιστωτική γραμμή -η οποία πρόκειται να αποφασιστεί στις 8 Δεκεμβρίου από το Eurogroup- θα είναι δύσκολη έως αδύνατη, ανέφεραν κύκλοι της ΕΕ τη Δευτέρα. Στην Αθήνα, αντίθετα, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι μπορεί να επιτευχθεί λύση ‘ακόμη και την τελευταία στιγμή’, όπως λένε».
Πηγή: Πηγή: Deutsche Welle - Κώστας Συμεωνίδης (dpa)