Νέα αντιτρομοκρατικά μέτρα παρουσιάζει η βρετανική κυβέρνηση

Στην αποτροπή καταβολής λύτρων για την απελευθέρωση ομήρων που κρατούν τρομοκράτες αποσκοπούν μεταξύ άλλων τα νέα αντιτρομοκρατικά μέτρα της βρετανικής κυβέρνησης που θα ανακοινώνει σταδιακά από σήμερα και για την υπόλοιπη εβδομάδα η αρμόδια Υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι.

Τα μέτρα θα απαγορεύουν στις ασφαλιστικές εταιρείες να καλύπτουν το κόστος των λύτρων. Η κυβέρνηση ελπίζει πως οι οικογένειες των ομήρων θα αποθαρρύνονται από το να εκπληρώνουν το αίτημα των απαγωγέων όταν ξέρουν πως δε θα μπορούν να πάρουν πίσω τα χρήματα που καταβάλλουν.

Η ανακοίνωση των νέων μέτρων συμπίπτει με την έναρξη της πρωτοβουλίας της βρετανικής αστυνομίας να διοργανώσει ενημερωτικές επισκέψεις σε σχολεία, πανεπιστήμια, αεροδρόμια, εμπορικά κέντρα, κινηματογράφους και φάρμες σε όλη τη χώρα. Επί μία εβδομάδα περισσότεροι από 3000 αστυνομικοί θα ενημερώνουν το κοινό για το πώς μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Στα μέτρα που θα παρουσιάσει η αρμόδια υπουργός περιλαμβάνεται επίσης η παρουσία ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων της αστυνομίας σε αεροδρόμια, λιμάνια και σιδηροδρομικούς σταθμούς με σκοπό τον εντοπισμό μεγάλων χρηματικών ποσών που προορίζονται για χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων στο εξωτερικό.

Παράλληλα θα οριστικοποιηθεί το δικαίωμα της βρετανικής κυβέρνησης να ακυρώνει την ισχύ των διαβατηρίων Βρετανών υπόπτων που βρίσκονται στο εξωτερικό, έτσι ώστε να επιτρέπεται η επιστροφή τους στη χώρα μόνο υπό όρους.

Ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο μέτρο θα είναι η υποχρέωση εταιρειών παροχής συνδέσεων ίντερνετ και κινητής τηλεφωνίας να παρέχουν στην αστυνομία λεπτομέρειες για το ποιος χρησιμοποιούσε κάποιον συγκεκριμένο υπολογιστή ή κινητό τηλέφωνο μία συγκεκριμένη στιγμή.

Ο βοηθός Διοικητής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας Μάρκ Ρόουλεϊ δήλωσε πως μέχρι στιγμής φέτος έχουν συλληφθεί 271 ύποπτοι τρομοκράτες. Την Κυριακή ο Διοικητής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας είχε πει στο BBC πως μέσα στο 2014 έχουν αποτραπεί τέσσερις ή πέντε τρομοκρατικές επιθέσεις επί βρετανικού εδάφους.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο