Πάνω από 80 τζαμιά ανοίγει μέσα σε πανεπιστήμια η Τουρκία

Περισσότερα από 80 τζαμιά μέσα σε πανεπιστημιουπόλεις ανά την Τουρκία κατασκευάζει η τουρκική κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet), Μεχμέτ Γκουρμέζ.

«Έχουμε ήδη ανοίξει 15 [τζαμιά σε πανεπιστημιουπόλεις] και θα εγκαινιάσουμε ακόμα 50 [τεμένη] το 2015», δήλωσε ο κ. Γκουρμέζ, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της Diyanet.

Τόνισε πως η Διεύθυνση θέλει να χτίσει δεσμούς με την τουρκική νεολαία. «Υπάρχουν περίπου 20 εκατομμύρια νέοι άνθρωποι στην Τουρκία. Θέλουμε να έχουμε επαφή με αυτούς τους νέους», σχολίασε, προσθέτοντας πως πρόθεση της Diyanet είναι να διορίσει θρησκευτικούς υπαλλήλους που «θα είναι ικανοί να επικοινωνήσουν με τους νέους στα τεμένη».

Κάλεσε δε τους μουφτήδες των επαρχιών να κάνουν «ξεναγήσεις στα τεμένη σε κάθε τάξη σε κάθε σχολείο» και να «τους δείξουν επί τόπου πού βρίσκεται ο άμβωνας, ποιες είναι οι χρήσεις των τζαμιών».

Ο κ. Γκουρμέζ συμπλήρωσε πως επιθυμία της Diyanet είναι τα τεμένη να «γίνουν θεσμοί», κι όχι απλώς χώροι που είναι ανοιχτοί κατά τη διάρκεια των ωρών προσευχής. «Αυτά είναι υπέροχα τζαμιά που μπορούν να θέσουν ένα παράδειγμα στην Τουρκία», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται πως το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) έχει επικριθεί από τμήματα του πληθυσμού για έντονη στροφή προς το θρησκευτικό στοιχείο, που υποσκάπτει τον κεμαλικό κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.
Πηγή: skai.gr