Προχωρά το νομοσχέδιο για τον εβραϊκό εθνικό χαρακτήρα του Ισραήλ

Το «πράσινο φως» για την προώθηση ενός ιδιαίτερα αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου, που θα ορίζει το Ισραήλ ως το εθνικό κράτος του εβραϊκού λαού, έδωσε σήμερα Κυριακή το διαιρεμένο υπουργικό συμβούλιο της χώρας, εν μέσω φόβων για υποβάθμιση των δικαιωμάτων της αραβικής μειονότητας.

Το κείμενο δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, όμως στις τρεις παρούσες εκδοχές του το νομοσχέδιο καλεί για την αναγνώριση του εβραϊκού χαρακτήρα του Ισραήλ, τη θεσμοποίηση του εβραϊκού δικαίου ως έμπνευση για μελλοντικά νομοθετήματα και τον αποχαρακτηρισμό της αραβικής από επίσημη γλώσσα.

Το σχέδιο νόμου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την Τετάρτη.

Οι Άραβες αποτελούν το 20% του πληθυσμού του Ισραήλ και απορρίπτουν κάθετα το νομοσχέδιο. Η απόφαση του δεξιού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου έρχεται εν μέσω κλιμακούμενης έντασης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, με αποκορύφωμα τη επίθεση δυο Παλαιστινίων σε συναγωγή της Ιερουσαλήμ στα μέσα της εβδομάδας, η οποία κατέληξε στο θάνατο τεσσάρων Ισραηλινών.

Το νομοσχέδιο έχει όμως προκαλέσει και ενδοκυβερνητικές τριβές, εγείροντας φόβους για ρήγματα στον κυβερνητικό συνασπισμό. Επτά από τα 22 μέλη του υπουργικού συμβουλίου καταψήφισαν το νομοσχέδιο, ενώ κεντρώες και κεντροαριστερές συμπολιτευόμενες παρατάξεις δεν έχουν ακόμα αποφασίσει αν θα ψηφίσουν υπέρ ή κατά στο κοινοβούλιο.
Πηγή: skai.gr