Η Βρετανία έχει αποτρέψει «τέσσερα ή πέντε» τρομοκρατικά σχέδια το 2014

H βρετανική αστυνομία έχει ήδη αποτρέψει την εφαρμογή «τεσσάρων ή πέντε τρομοκρατικών σχεδίων» το 2014, έναντι μόλις μιας κατά μέσο όρο τα προηγούμενα χρόνια, όπως δήλωσε σήμερα Κυριακή ο επικεφαλής της Σκότλαντ Γιάρντ στο πλαίσιο εκστρατείας ευαισθητοποίησης των πολιτών.

«Τα τελευταία αυτά χρόνια, ο μέσος όρος ήταν ένα [τρομοκρατικό σχέδιο] κάθε έτος, φέτος είχαμε τέσσερα ή πέντε» δήλωσε ο Μπέρναρντ Χόγκαν-Χάουι στο BBC.

«Έχουμε διαπιστώσει μία αλλαγή τόσο στη συχνότητα όσο και στη σοβαρότητα των σχεδίων αυτών» προσέθεσε ο ίδιος, που δεν έκρυψε την «εντεινόμενη ανησυχία» του για τους «μοναχικούς λύκους».

Σύμφωνα με πηγές της Αστυνομίας, η Βρετανία πραγματοποίησε το 2014 σε περισσότερες από 250 συλλήψεις στο πλαίσιο της μάχης εναντίον της τρομοκρατίας.

Η Σκότλαντ Γιάρντ υπολογίζει σε «περισσότερους από 500» τους Βρετανούς που έχουν φύγει από την χώρα για να πολεμήσουν στις τάξεις οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος και εκφράζει φόβους ότι θα μπορούσαν να σχεδιάσουν επιθέσεις επιστρέφοντας στη Βρετανία.

Ένας βουλευτής από το Μπέρμινχαμ, ο Χαλίντ Μαχμούντ, είπε στην εφημερίδα Sunday Telegraph ότι τα στοιχεία αυτά είναι σημαντικά υποτιμημένα και αναφέρει ότι ο αριθμός των Βρετανών τζιχαντιστών ανέρχεται «έως τους 2000».

Ο κ. Χόγκαν-Χάουι κάλεσε τους πολίτες να βρίσκονται σε επιφυλακή προκειμένου να βοηθήσουν την Αστυνομία, τη στιγμή που από τη Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσει μία εκστρατεία με αυτό το σκοπό.

«Εάν οι πολίτες, οι επιχειρήσεις και η Αστυνομία εργάζονται μαζί με τις υπηρεσίες ασφαλείας θα συγκροτήσουμε μία απίστευτα ισχυρή ομάδα» υπογράμμισε ο επικεφαλής της Σκότλαντ Γιαρντ.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο