Πρώτος νεκρός στη Γάζα από ισραηλινά πυρά μετά την εκεχειρία

Νεκρός από τα πυρά ισραηλινών στρατιωτών έπεσε σήμερα Κυριακή, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ένας παλαιστίνιος αγρότης σύμφωνα με τις παλαιστινιακές Αρχές. Πρόκειται για τον πρώτο θανατηφόρο πυροβολισμό Παλαιστίνιου μετά την εκεχειρία που έθεσε τέλος στον πόλεμο 50 ημερών μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, το θύμα ονομάζεται Φαντέλ Μοχάμεντ Χαλάγουα, 32 ετών, και πυροβολήθηκε ενώ κυνηγούσε πουλιά που φωλιάζουν σε δέντρα κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ και πωλούνται στις αγορές της Γάζας.

Όπως αναφέρουν οι παλαιστινιακές Αρχές, ο 32χρονος χτυπήθηκε από σφαίρα στην πλάτη.

Από την πλευρά τους, σε μήνυμά τους στο Twitter, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αντιτείνουν πως άνοιξαν πυρ εναντίον δυο παλαιστίνιων «υπόπτων» οι οποίοι πλησίασαν τη συνοριογραμμή αλλά δεν ανταποκρίθηκαν στις προειδοποιήσεις τους και τους προειδοποιητικούς πυροβολισμούς.

«Μετά την άρνηση των υπόπτων να συμμορφωθούν, [οι στρατιώτες] πυροβόλησαν προς τα κάτω άκρα [των δυο υπόπτων] επιβεβαιώνοντας ένα χτύπημα», συμπληρώνει ο ισραηλινός στρατός, χωρίς να κάνει συγκεκριμένα λόγο για κάποιο θάνατο.

Το περιστατικό έρχεται τη στιγμή που η επικρατεί νέα ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, με αποκορύφωμα την πρόσφατη ένοπλη επίθεση σε συναγωγή της κατεχόμενης ανατολικής Ιερουσαλήμ, όπου σκοτώθηκαν τέσσερις Ισραηλινοί.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε πως το Τελ Αβίβ θα απαντήσει με «βαρύ χέρι», διατάζοντας παράλληλα την κατεδάφιση των σπιτιών των δυο παλαιστίνιων δραστών.
Πηγή: skai.gr