Επιχείρηση γεφύρωσης των διαφορών ΗΠΑ-Τουρκίας

Την επίλυση των διαφωνιών τους όσον αφορά την εκστρατεία για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους επιχείρησαν χθες Σάββατο ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την τετράωρη συνάντηση που είχαν στην Κωνσταντινούπολη.

Στην ατζέντα των επαφών βρέθηκε και η μετατόπιση της εξουσίας στη Συρία μακριά από τα χέρια του Μπασάρ αλ-Άσαντ, με δεδομένο ότι η Τουρκία ουσιαστικά ζητά τη σύνδεση του αγώνα κατά των τζιχαντιστών με προσπάθεια αποδυνάμωσης του καθεστώτος Άσαντ. Έως τώρα, η Άγκυρα έχει αποφύγει συμμετάσχει στρατιωτικά στην εκστρατεία κατά του ΙΚ.

«Για τη Συρία συζητήσαμε [...] όχι μόνο να μην δώσουμε στο ΙΚ ασφαλές καταφύγιο και να τους νικήσουμε, αλλά και το να ενισχύσουμε τη συριακή αντιπολίτευση και να διασφαλίσουμε τη μετάβαση μακριά από το καθεστώς Άσαντ», δήλωσε ο κ. Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον τούρκο ηγέτη.

«Είχαμε μια ειλικρινή συζήτηση και μιλήσαμε μαζί για στρατηγική, όπως κάνουν οι σύμμαχοι και οι φίλοι», συμπλήρωσε ο κ. Μπάιντεν.

Από την πλευρά του, ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να «ενισχύσει τη συνεργασία» της με τις ΗΠΑ, με στόχο να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η ειρήνη στην περιοχή.

«Είναι χαρά μου να ανακοινώσω πως η Τουρκία και οι ΗΠΑ έχουν κοινό τόπο σε αρκετά θέματα για την περιοχή [...] Τα συντονισμένα βήματα που θα κάνουν η Τουρκία και οι ΗΠΑ θα έχουν ρόλο να παίξουν στο να αλλάξει το μέλλον της περιοχής», συμπλήρωσε.

Ήταν η πρώτη συνάντηση Ερντογάν-Μπάιντεν μετά την πολύκροτη ομιλία του αμερικανού αντιπροέδρου στις 2 Οκτωβρίου στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, όπου επέκρινε την Τουρκία για τη «συμβολή της στην άνοδο του Ισλαμικού Κράτους».

Οι κατηγορίες Μπάιντεν εξόργισαν τον τούρκο πρόεδρο, ο οποίος απάντησε πως εάν ο κ. Μπάιντεν δεν ζητήσει συγγνώμη είναι «παρελθόν για εμένα».
Πηγή: skai.gr