Κλείσιμο

Λαβρόφ: Η Δύση επιδιώκει «αλλαγή καθεστώτος» στη Ρωσία

Επίθεση στη Δύση, την οποία κατηγόρησε ευθέως πως επιδιώκει «αλλαγή καθεστώτος» στη Ρωσία μέσω των οικονομικών κυρώσεων που έχει επιβάλει με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία, εξαπέλυσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Itar-Tass.

«Όσον αφορά το νόημα πίσω από τη χρήση αυτών των πιεστικών μέτρων, η Δύση καθιστά ξεκάθαρο πως δεν θέλει να υποχρεώσει τη Ρωσία να αλλάξει πολιτική αλλά θέλει να εξασφαλίσει αλλαγή καθεστώτος», φέρεται να δήλωσε ο κ. Λαβρόφ, μιλώντας στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας στη Μόσχα.

Τόνισε πως οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε άλλα κράτη, όπως το Ιράν ή η Βόρεια Κορέα, δεν είχαν στόχο να πλήξουν την οικονομία των χωρών-στόχων.

«Τώρα, δημόσια πρόσωπα σε χώρες της Δύσης λένε πως χρειάζεται να επιβληθούν κυρώσεις που θα καταστρέψουν τη [ρωσική οικονομία] και να προκαλέσουν δημόσιες διαμαρτυρίες», σημείωσε.

Απαντώντας δε στη δήλωση του αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν πως η Ρωσία κινδυνεύει με περαιτέρω απομόνωση στη διεθνή σκηνή, ο ρώσος ΥΠΕΞ επισήμανε πως η Μόσχα διατηρεί κανονικότατα σχέσεις με «τη μεγάλη πλειονότητα των χωρών» και συνεπώς «δεν υπάρχει απομόνωση».

Διευκρίνισε μάλιστα πως οι σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορούν να παραμείνουν στο κανονικό μοντέλο («business as usual»), χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως η Μόσχα θα αποκοπεί από τη Γηραιά Ήπειρο.

«Κανείς δεν σχεδιάζει να αυτοπυροβοληθεί ακυρώνοντας τη συνεργασία με την Ευρώπη. Αλλά οι πάντες καταλαβαίνουν πως το ‘business as usual’ δεν είναι πλέον δυνατό», εξήγησε. Παλαιότερα, ο κ. Λαβρόφ είχε κατηγορήσει τις ΗΠΑ πως προσπαθούν να αποκόψουν τη Ρωσία από την Ε.Ε.

Η τοποθέτηση του κ. Λαβρόφ είναι μια από τις πλέον «ψυχροπολεμικές» δηλώσεις από ρώσο αξιωματούχο στο πλαίσιο του πολέμου λέξεων που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Ρωσίας και Δύσης με αφορμή την Ουκρανία.

Έρχεται δύο ημέρες αφότου ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε πως η Μόσχα πρέπει να κάνει τα πάντα προκειμένου να εμποδίσει «χρωματιστές επαναστάσεις» να φτάσουν στα σύνορά της, σε μια αναφορά στα λαϊκά κινήματα που ανέτρεψαν καθεστώτα σε διάφορες πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες.
Πηγή: skai.gr