Κλείσιμο

Χιλή: Ποινές φυλάκισης σε δυο απόστρατους για το θάνατο του πατέρα της προέδρου

Ένας Χιλιανός δικαστής καταδίκασε σήμερα Παρασκευή δύο σμήναρχους εν αποστρατεία σε ποινές φυλάκισης για τον βασανισμό του πτέραρχου Αλμπέρτο Μπατσελέτ —του πατέρα της σημερινής προέδρου Μισέλ Μπατσελέτ— που οδήγησε στον θάνατό του, τους πρώτους μήνες μετά την επιβολή της στρατιωτικής χούντας του στρατηγού Αουγκούστο Πινοτσέτ.

Ο δικαστής Μάριο Καρόσα καταδίκασε τον σμήναρχο ε.α. Έντγκαρ Σεβάγιος Τζόουνς σε ποινή φυλάκισης δύο ετών και τον σμήναρχο ε.α. Ραμόν Κάσερες Χορκέρα σε ποινή φυλάκισης τριών ετών διότι διέπραξαν «το έγκλημα του βασανισμού ο οποίος απέβη στον θάνατο» του πτέραρχου Αλμπέρτο Μπατσελέτ Μαρτίνες.

Ο πτέραρχος Μπατσελέτ, ο οποίος παρέμεινε πιστός στον ανατραπέντα πρόεδρο Σαλβαδόρ Αγιέντε, φυλακίστηκε αμέσως μετά την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας την 11η Σεπτεμβρίου 1973. Κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία. Καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια κάθειρξη από στρατοδικείο της χούντας.

Μετά τον εγκλεισμό του στη φυλακή ο Μπατσελέτ, όπως και άλλοι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων οι οποίοι αρνήθηκαν να δηλώσουν πίστη στο στρατιωτικό καθεστώς, μεταφέρονταν ανά τακτά χρονιά διαστήματα στη Σχολή Πολέμου της Πολεμικής Αεροπορίας όπου υποβάλλονταν σε βασανιστήρια.

Ο πτέραρχος απεβίωσε από ανακοπή καρδιάς την 12η Μαρτίου 1974, σε ηλικία 50 ετών, μετά από μια πολύωρη ανάκριση και τα βασανιστήρια στα οποία τον υπέβαλαν ο Κάσερες Χορκέρα (80 ετών σήμερα) και ο Σεβάγιος Τζόουνς (83 ετών). Οι δύο απόστρατοι αξιωματικοί άσκησαν έφεση στην απόφαση.

«Αυτή η καταδίκη, που επιβλήθηκε πριν από λίγες ώρες, είναι ένα βήμα εμπρός στην προσπάθεια να προαχθούν ακριβώς η αλήθεια και η δικαιοσύνη που χρειάζεται η Χιλή», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άλβαρο Ελισάλδε.

Η Μισέλ Μπατσελέτ είχε και εκείνη βασανιστεί από πράκτορες της στρατιωτικής χούντας, όπως επίσης η μητέρα της Άνχελα Χερία είχε φυλακιστεί και βασανιστεί. Οι δύο γυναίκες κατάφεραν να φύγουν αυτοεξόριστες στην Ανατολική Γερμανία, όπου παρέμειναν για την περίοδο 1975-1979.

Η Άνχελα Χερία είπε μετά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης ότι την ενδιέφερε περισσότερο η αποκατάσταση της αλήθειας, παρά το πόσο βαριές ποινές θα επιβάλλονταν στους απόστρατους αξιωματικούς που ευθύνονται για το θάνατο του συζύγου της.

«Με ηρεμεί και ταυτόχρονα με γεμίζει ελπίδα το γεγονός ότι και οι υπόλοιποι στρατιωτικοί που βρίσκονταν (φυλακισμένοι) μαζί με τον σύζυγό μου, καθώς και όλοι οι άλλοι άνθρωποι που βασανίστηκαν, επιτέλους δικαιώνονται από τη δικαιοσύνη», πρόσθεσε η ίδια.

Ο πτέραρχος Μπατσελέτ βασανίστηκε από τους ίδιους τους υφισταμένους του, οι οποίοι τον ξυλοκοπούσαν, τον υπέβαλαν σε ηλεκτροσόκ, ή τον ανάγκαζαν να στέκεται επί ώρες όρθιος με μια κουκούλα στο κεφάλι.
Η κόρη του πτέραρχου, η 63χρονη σήμερα Μισέλ Μπατσελέτ, η οποία εξελέγη για δεύτερη φορά πρόεδρος τον περασμένο Δεκέμβριο, αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε μια τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη εβδομάδα στα βασανιστήρια στα οποία επιβλήθηκε επί χούντας. Εξήγησε πάντως ότι ωριμάζοντας συμφιλιώθηκε με το παρελθόν.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η δικαιοσύνη στη Χιλή έδωσε εντολή στο κράτος να δώσει αποζημίωση 7,5 εκατ. δολαρίων σε 30 άλλοτε πολιτικούς κρατουμένους που είχαν σταλεί σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης σε ένα απομονωμένο νησί της Παταγονίας επί των ημερών του στρατιωτικού καθεστώτος.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για τη στρατιωτική δικτατορία του Πινοτσέτ, περίπου 3.200 άνθρωποι δολοφονήθηκαν ή εξαφανίστηκαν από προσώπου γης και δεν έγινε ποτέ ξανά κάτι γνωστό για την τύχη τους επί των ημερών του καθεστώτος (1973-1990). Άλλοι 38.000 άνθρωποι πιστεύεται ότι βασανίστηκαν στα χέρια των στρατιωτικών και των ανθρώπων των μυστικών υπηρεσιών.

Ο Πινοτσέτ πέθανε το 2006, σε ηλικία 91 ετών, χωρίς ποτέ να δικαστεί για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν επί του καθεστώτος του.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ