Τανζανία: «Έξωση» για 40.000 Μασάι – Τη γη αγοράζει η μοναρχία του Ντουμπάι για κυνήγι!

Αναμνήσεις από τη μοίρα των Ινδιάνων της Βορείου Αμερικής, αλλά και ιθαγενών άλλων χωρών, φέρνει στο μυαλό η δραματική ιστορία 40.000 Μασάι. Οι Μασάι θα πρέπει να εκδιωχθούν από την ιδιαίτερη πατρίδα τους στην Τανζανία, γιατί η βασιλική οικογένεια του Ντουμπάι αγόρασε την έκταση με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως ιδιωτικό πάρκο για κυνήγι μεγάλων θηραμάτων(!)

Πέρυσι, η κυβέρνηση της Τανζανίας είχε αντισταθεί την εξαγορά, προτείνοντας αντ’ αυτού ένα «διάδρομο άγριας ζωής» για το σκοπό αυτό στο Εθνικό Πάρκο Σερενγκέτι. Ωστόσο, η συμφωνία Τανζανίας - Ντουμπάι τελικά επετεύχθη, και η φυλή Μασάι θα πρέπει να αποχωρήσει από τη γη της έως το τέλος του έτους....

Η συμφωνία επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ortelo Business Corporation (OBC), μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών για πολυτελή σαφάρι για έναν αριθμό ελίτ πελατών όπως η βασιλική οικογένεια του Ντουμπάι.

Εκπρόσωποι των Μασάι θα συναντηθούν με τον τανζανό πρωθυπουργό, Μιζένγκο Πίντα την προσεχή Τρίτη για να εκφράσουν την οργή τους. Επιμένουν ότι η πώληση της γης θα τους στερήσει την κληρονομιά τους και επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα τα προς το ζην για συνολικά 80.000 ανθρώπους. Η περιοχή είναι ζωτικής σημασίας για τη βόσκηση των ζώων από την οποία οι νομάδες Μασάι εξαρτώνται άμεσα.

Σε αντίθεση με το περασμένο έτος, η κυβέρνηση προσφέρει τώρα «αποζημίωση» ύψους 1 δισεκ. σελινίων (466.190 ευρώ), τα οποία μάλιστα δεν θα διατεθούν άμεσα στους Μασάι, αλλά θα διοχετευθούν «σε έργα κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης»(!) Οι Μασάι απέρριψαν την προσφορά...
Πηγή: skai.gr