Κλείσιμο

Ερντογάν: Δεν θα συμμετάσχουμε στο μέτωπο κατά του ΙΚ αν δεν ικανοποιηθούν οι όροι μας

«Δεν θα συμμετάσχουμε στο μέτωπο κατά του ΙΚ αν δεν ικανοποιηθούν οι όροι μας» διεμήνυσε σήμερα Τετάρτη ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει ικανοποιήσει ακόμη τους όρους που είχε θέσει η Άγκυρα.

Η τουρκική κυβέρνηση ζητεί από την Ουάσινγκτον να εξοπλίσει και να εκπαιδεύσει τις δυνάμεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ) για να συνεχίσει τον πόλεμο εναντίον του καθεστώτος του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, να δημιουργηθεί μια ουδέτερη ζώνη κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας-Συρίας καθώς και μια περιοχή απαγόρευσης πτήσεων.

Ο Ερντογάν απαίτησε από τον διεθνή συνασπισμό να «λάβει τώρα μέτρα όσον αφορά την περιοχή απαγόρευσης πτήσεων και τη ζώνη ασφαλείας, την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό» του ΕΣΣ. Αλλά όπως διευκρίνισε, «θα κοροϊδεύαμε τους εαυτούς μας αν μιλάγαμε μόνο για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό του ΕΣΣ... Στη Συρία, ο στόχος μας είναι να ανατρέψουμε το καθεστώς του Άσαντ».

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της Τουρκίας απείλησε ότι η χώρα του δεν θα συμμετέχει πλέον στον συνασπισμό εάν οι όροι που έχει θέσει δεν ικανοποιηθούν. «Προφανώς η Τουρκία θα διατηρήσει τη θέση της έως το τέλος αυτής της διαδικασίας», επέμεινε.

Ο Ερντογάν έκανε την τοποθέτηση αυτή ενώ ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Τζον Άλεν επισκέπτεται την Τουρκία για να συζητήσει με ανώτερους αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης για τα μέσα και τους τρόπους για να «αντιμετωπιστεί η απειλή του ΙΚ», σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα.

Μέχρι σήμερα η μόνη γνωστή συνεισφορά της Άγκυρας στον διεθνή συνασπισμό ο οποίος δρα εναντίον του ΙΚ, το οποίο έχει καταλάβει τεράστιες εκτάσεις της επικράτειας της Συρίας και του Ιράκ, είναι πως επέτρεψε σε Κούρδους μαχητές από το Ιράκ να διέλθουν από το έδαφος και τα σύνορά της για να απωθήσουν την έφοδο των τζιχαντιστών στη συριακή πόλη Κομπάνι.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ