Κλείσιμο

Περιορισμό του «τουρισμού επιδομάτων» στηρίζει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν το δικαίωμα να αρνούνται την παροχή επιδομάτων πρόνοιας σε μετανάστες, ακόμα κι αν είναι πολίτες της Ε.Ε., εάν μεταναστεύουν με στόχο να λάβουν κοινωνική στήριξη, όπως αποφάσισε σήμερα Τρίτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Πρόκειται για μια δυνητικά βαρυσήμαντη ετυμηγορία, που ενδέχεται να λειτουργήσει ως δεδικασμένο για περιπτώσεις κατάχρησης κοινωνικών παροχών από μετανάστες, τον αποκαλούμενο «τουρισμό επιδομάτων».

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από τη Γερμανία και αφορά την περίπτωση μιας γυναίκας από τη Ρουμανία που μετανάστευσε στη Γερμανία και στη συνέχεια δεν αναζήτησε εργασία, αλλά υπέβαλε αιτήσεις για λήψη κοινωνικών επιδομάτων χωρίς συμμετοχή.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τόνισε πως υπάρχουν ευρωπαϊκοί κανόνες που έχουν στόχο να «αποτρέπουν τους οικονομικά ανενεργούς πολίτες της Ένωσης να χρησιμοποιούν το σύστημα πρόνοιας της χώρας που τους φιλοξενεί για να χρηματοδοτήσουν τη συντήρησή τους».

Η απόφαση του Δικαστηρίου έρχεται τη στιγμή που η Βρετανία σχεδιάζει τον περιορισμό της εισόδου κοινοτικών μεταναστών στο Ηνωμένο Βασίλειο, μολονότι αυτό θα συγκρουόταν και με την αρχή ελεύθερης μετακίνησης.

Η Γερμανία έχει πάντως διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να επιτρέψει παραβίαση της αρχής της ελεύθερης μετακίνησης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ