Ρωσία: Το Κίεβο έχει πατήσει τη συμφωνία του Μινσκ

Σφοδρή κριτική στην Ουκρανία, την οποία κατηγορεί πως έχει «χονδροειδώς πατήσει» την ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ, εξαπέλυσε η Ρωσία, εγείροντας αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα της εκεχειρίας που επικρατεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Σε ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί το Κίεβο πως έχει εντατικοποιήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ανατολή αντί να ακολουθήσει τη συμφωνία για αποκλιμάκωση της κρίσης.

Παράλληλα, η Μόσχα καταγγέλλει πως, παρά τις υποσχέσεις, της η ουκρανική κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε πραγματική συνταγματική αναθεώρηση.

Επιπλέον, η Ρωσία εκφράζει αμφιβολίες για την καταλληλότητα του διαπραγματευτικού μοντέλου που περιλαμβάνει και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς δεν φαίνεται να έχει παράγει αποτελέσματα.

Η κίνηση της Ρωσίας έρχεται λίγες ώρες αφότου η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιβολή ελέγχων διαβατηρίων για είσοδο και έξοδο από τις ανατολικές επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Η απόφαση του Κιέβου δείχνει τη σκλήρυνση της στάσης του απέναντι στους αυτονομιστές μετά τις εκλογές που οργάνωσαν την Κυριακή οι ρωσόφιλοι στις δύο επαρχίες που ελέγχουν.

Χθες Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ ανακοίνωσε πως το Κιέβο δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει τις επαρχίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ από τον κρατικό προϋπολογισμό, διευκρινίζοντας όμως ότι θα συνεχιστούν οι παροχές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ