Κλείσιμο

Με προβάδισμα των Ρεπουμπλικάνων ανοίγουν οι ενδιάμεσες κάλπες στις ΗΠΑ

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν επικράτηση των Ρεπουμπλικάνων ανοίγουν σήμερα οι κάλπες για τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, που αφορούν όλες τις 435 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων (κάτω Βουλή), τις 36 από τις 100 έδρες της Γερουσίας (άνω Βουλή) και τους 36 από τους 50 κυβερνήτες των αμερικανικών πολιτειών.

Οι κάλπες ανοίγουν στις 13:00 ώρα Ελλάδος στην Ανατολική Ακτή.

Οι Ρεπουμπλικάνοι αναμένεται να ενισχύσουν την πλειοψηφία τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων και, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έχουν ισχυρές πιθανότητες να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία και στη Γερουσία, την οποία οι Δημοκρατικοί διατηρούν από το 2006.

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δίνουν στους Ρεπουμπλικάνους το προβάδισμα (σε ορισμένες περιπτώσεις στο όριο του στατιστικού λάθους) στις εκλογές για τη Γερουσία σε αρκετές πολιτείες, ώστε να είναι πιθανή η εξασφάλιση των έξι εδρών που τους λείπουν για να κατακτήσουν την πλειοψηφία. Τα βλέμματα θα είναι στραμμένα σε 10 πολιτείες-κλειδιά, επτά από τις οποίες είναι πολιτείες που έχασε ο Μπαράκ Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές του 2012.

Η πτώση της δημοτικότητας του Αμερικανού προέδρου έπληξε τους Δημοκρατικούς γερουσιαστές που εξελέγησαν μαζί του το 2008, κυρίως στον Νότο (Λουιζιάνα και Αρκανσα).

Τίποτε δεν φαίνεται να είναι σε θέση να ανεβάσει το ηθικό των Αμερικανών, που είναι απογοητευμένοι έπειτα από τέσσερα χρόνια πολιτικής παράλυσης στο Καπιτώλιο. Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του Gallup, το 40% δεν βλέπει καμία διαφορά ανάμεσα σε ένα Κογκρέσο με δημοκρατική ή ρεπουμπλικανική πλειοψηφία.

Ούτε η υποχώρηση της ανεργίας στο 5,9%, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών, ούτε η οικονομική ανάπτυξη του 3,5% κατά τον τρίτο τρίμηνο, δεν πιστώνονται στον Μπαράκ Ομπάμα.

Η μεταρρύθμισή του στο σύστημα Υγείας επέτρεψε σε εκατομμύρια Αμερικανών την πρόσβαση στην ασφάλιση, όμως η «Obamacare» παραμένει ο κατ’ εξοχήν στόχος των επιθέσεων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Η κρίση στη Συρία και η κρίση του ιού Εμπολα ενίσχυσαν την εντύπωση του ελλείμματος ηγεσίας του Λευκού Οίκου.

«Υπάρχει ένα άρωμα νίκης στον αέρα», δήλωσε ο απερχόμενος Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής του Κεντάκι Μιτς ΜακΚόνελ, ο οποίος θα είναι ο επικεφαλής της νέας πλειοψηφίας της Γερουσίας σε περίπτωση νίκης.

«Είναι πραγματικά η τελευταία ευκαιρία που έχουν οι Αμερικανοί να δώσουν την ετυμηγορία τους για την πολιτική Ομπάμα», δήλωσε ο Μιτ Ρόμνεϊ, ηττημένος του 2012, προβλέποντας με επιφύλαξη, τη νίκη των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο