Τέλος για τη «Mare Nostrum», που έσωσε πάνω από 150.000 ζωές

Το τέλος της ναυτικής επιχείρησης «Mare Nostrum», η οποία έσωσε περισσότερους από 150.000 μετανάστες από τα νερά της Μεσογείου κατά το 2014, ανακοίνωσε και επισήμως η Ιταλία.

Η ιταλική αποστολή θα αντικατασταθεί από την επιχείρηση διαρκείας της ευρωπαϊκής υπηρεσίας FRONTEX, με την επωνυμία «Triton».

«Από αύριο [Σάββατο] η νέα επιχείρηση που λέγεται ‘Triton’ αρχίζει», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, κατά τη διάρκεια συνέντευξής Τύπου στη Ρώμη.

Φιλανθρωπικές οργανώσεις έχουν πάντως προειδοποιήσει πως ο τερματισμός της «Mare Nostrum» μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των πολύνεκρων ναυαγίων μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη δια θαλάσσης.

Παρά τις προσπάθειες του ιταλικού Ναυτικού και της ιταλικής Ακτοφυλακής στο πλαίσιο της «Mare Nostrum», περισσότεροι από 3.300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα νερά της Μεσογείου το τρέχον έτος, καθώς ο αριθμός των επίδοξων μεταναστών και προσφύγων από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική έχει τουλάχιστον τριπλασιαστεί σε σχέση με το 2013.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ