Κλείσιμο

Κίνα: Πάνω από 200 εκατ. γουάν (!) βρέθηκαν στο σπίτι κρατικού αξιωματούχου

Περισσότερα από 200 εκατομμύρια γουάν (26 εκατομμύρια ευρώ) σε μετρητά (!) ανακάλυψαν οι κινεζικές Αρχές στο σπίτι κρατικού αξιωματούχου που κατηγορείται για χρηματισμό, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ανώτατος εισαγγελέας, σύμφωνα με το Associated Press.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κατάσχεση μετρητών στην ιστορία της Κίνας. Αν τα 200 εκατ. που βρέθηκαν διαιρούνταν σε χαρτονομίσματα των 100 γουάν, το μεγαλύτερο που κυκλοφορεί, η στήλη τους θα έφτανε σε ύψος τα 200 μέτρα (σχεδόν 55% του ύψους του Πύργου του Άιφελ) και θα ζύγιζε περίπου 2 τόνους.

Μετρώντας τα χρήματα που κατασχέθηκαν, οι ερευνητές «χάλασαν» τέσσερις από τις 16 μηχανές αυτόματης καταμέτρησης που χρησιμοποίησαν, σύμφωνα με το οικονομικό μέσο ενημέρωσης Caixin.

Το «ευτελές» ποσό βρέθηκε στην οικία του Γουέι Πενγκγουάν, αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου άνθρακα, που υπόκειται στην Εθνική Υπηρεσία Ενέργειας. Η Υπηρεσία με τη σειρά της είναι μέρος της πανίσχυρης Επιτροπής Εθνικής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης, η οποία καθορίζει ευρείες πολιτικές κατευθύνσεις για την λειτουργία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο ανώτατος εισαγγελέας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Σου Ζινχούι, δήλωσε πως 11 υπάλληλοι της Επιτροπής ερευνώνται για υποθέσεις διαφθοράς. Έξι εξ αυτών ενδέχεται να έλαβαν δεκάδες εκατομμύρια γουάν σε δωροδοκίες.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ