Η Τουρκία επιμένει ότι θα συνεχίσει τις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ

Εμμένει στις προκλήσεις της η Άγκυρα, διαμηνύοντας ότι θα συνεχίσει τις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ. «Η Τουρκία θα προστατεύσει με αποφασιστικότητα τα συμφέροντά της εντός της υφαλοκρηπίδας της και τις περιοχές που την εξουσιοδότησε η ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’ για να διεξάγει έρευνες φυσικού αερίου» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας που συνεδρίασε την Πέμπτη το βράδυ.

«Συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Την προσεχή περίοδο η Τουρκία θα λάβει με αποφασιστικότητα κάθε αναγκαίο μέτρο για την προστασία των συμφερόντων και των δικαιωμάτων της εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας και ως εγγυήτρια δύναμη στις περιοχές που η ‘ΤΔΒΚ’ την εξουσιοδότησε», αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση.

Η χθεσινή συνεδρίαση έγινε για πρώτη φορά υπό την προεδρία του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ οΑχμέτ Νταβούτογλου συμμετέσχε για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός. Στη μαραθώνια συνεδρίαση (υπερέβη τις 10 ώρες) συζητήθηκαν ακόμη η λεγόμενη «παράλληλη δομή» (το παρακράτος του Φετουλάχ Γκιουλέν, το Κουρδικό, το Ισλαμικό Κράτος και άλλα διεθνή θέματα.

Πηγή: skai.gr